Törvények által „abuzált”, bántalmazott országban élünk

Posted by
Millei Ilona>A Fidesz kormányzása ideológiailag a Horthy-korszakra, módszereiben a Rákosi-korszakra emlékeztet – véli Vásárhelyi Mária. A szociológus szerint minden nappal védtelenebbek vagyunk, és minden törvény a demokratikus jogaink korlátozásáról szól. Úgy véli, a társadalomban meglévő kis elégedetlenségek összeadódnak majd, és egyszer olyan ellenállássá szerveződnek, ami megdönti ezt a rendszert. Minderről annak kapcsán beszélgettünk, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter kijelentette, Magyarországon lesz a legszigorúbb gyermekvédelmi szabályozás Európában, mert „számunkra nincs kompromisszum a gyermekvédelemben”. Eközben a tervezett státusztörvény még több jogtól fosztja meg majd a pedagógusokat, és bár Novák Katalin ugyan visszaküldte a parlamentnek azt a törvényt, amely egyebek között „kötelezővé teszi a gyermekeket nevelő, azonos nemű párok feljelentését”, de azért ne legyen kétségünk némi huzavona után azt is elfogadják.

Törvények által „abuzált”, bántalmazott ország leszünk, miközben a fékek és ellensúlyok a távolba vesztek? 

Nem leszünk, tulajdonképpen már rég, éppen 2010, a médiatörvény elfogadása óta azok vagyunk. Azóta minden egy abúzus a demokraták számára. De én még idesorolnám azt az elfogadásra javasolt Fidesz törvénymódosítást is, amely szerint a rágalmazás vagy a becsületsértés csak a sértett emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadása esetén lehetne büntethető. Vagyis teljesen megszüntetné a mocskolódás és a hazudozás jogi korlátait, amiben a Fidesz-média él. Még mindig túl sok pert nyertek azok, akik sérelmezték, hogy hazugságokat terjesztenek róluk, vagy mocskolják őket, megsértik az emberi méltóságukat. Tehát a Fidesz ezt a jogi korlátot is lebontja, és ettől kezdve teljesen szabadon lehet hazudozni és mocskolódni, hiszen az új törvény arról fog szólni, hogy csak kiemelkedően súlyos esetekben lehet ilyesmiért büntetni és büntetést kiszabni.

 

Így majd nem kell beolvasni egy nyertes per után a helyreigazításokat sem…

Így sem olvassák be. Mint látjuk, Juhász Péter esetében például 16-szor kellett volna beolvasni, ebből egy sem történt meg. A médiahatóság pedig, amelyik, ha a független médiáról van szó, akkor azért is képes büntetni, hogyha a pályázat üres hátsó oldalai nincsenek beszámozva, arra a füle botját sem mozgatja, hogy a TV2 folyamatosan törvénysértően jár el. Már minden nappal védtelenebbek vagyunk, és minden törvény a demokratikus jogaink korlátozásáról szól. Mind az abúzus jogát terjeszti ki, most nem beszélve a családon belüli erőszakkal szembeni állami közönyről, és az összes tényleges abúzussal szembeni tehetetlenségről.

Vagyis mindennek, és a parlament ténykedésének köszönhetően, apró – vagy nem is olyan apró – lépésekkel a rendőrállam felé tartunk, ahol egy szabadnak mondott országban csak az mondható majd ki, amit szabad?

Igen. Nyilván ez a végső cél. Ennek az egyik módszere az emberi jogok korlátozása minden lehetséges módon. A másik pedig a független média teljes gazdasági kiszárítása. Azért érzékeljük, hogy minden független média a túlélésért küzd. Egyre kevesebb is. Az összes független napilap, hetilap, rádió folyamatos élet-halál harcot vív, mint egy fuldokló, és sajnos úgy látom, hogy vesztésre áll.

A magyar történelem korszakai közül leginkább melyikre emlékeztet a jelenlegi?

Ideológiailag a Horthy-korszakra, módszereiben a Rákosi-korszakra.

Mi lesz ennek a következménye?

Nagyon nagy mélységekbe kerül az ország. Egyrészt a teljes erkölcsi kiüresedés, az erkölcsi normák teljes felszámolása, áthágása, a közbeszéd teljes lezüllesztése következett be. Másrészt most már látjuk, hogy gazdaságilag is egyre nagyobb a baj. Hiszen a gazdaságot sem a gazdaságpolitikusok irányítják, hanem Rogán Antal minisztériuma. Az ideológiai szempontok teljesen eluralják a gazdaságirányítást. Minden csak a propaganda szempontjából van kitalálva, mint például az, hogy a kormány heti akciók meghirdetésére kötelezi a kiskereskedelmi üzleteket. Ez teljesen kontraproduktív, és csak a propagandát szolgálja. Gondolom, mindenhová ki kell majd írni, hogy például a trappista sajtot akciósan vásárolhatjuk, és ez a magyar állam mérhetetlen jóságának következménye. Tulajdonképpen ma Magyarországon minden a propagandának van alárendelve, és a legelemibb racionalitást is nélkülözik a döntések.

A Belügyminisztérium alá tartozó oktatásnak, egészségügynek a rendőrök rendszeréhez hasonló átszervezése csak annak köszönhető, hogy a belügyminiszterhez kerültek ezek az ágazatok, vagy inkább az azokban meglévő szakemberhiányt próbálják ezzel elpalástolni?

Részben a szakemberhiányt, részben a forráshiányt, részben pedig itt is az ideológiai szempontok játsszák a főszerepet. Az iskolák, a magyar közoktatás két legfontosabb kérdése – ahogy a miniszterelnök mondta –, az iskolai testnevelés és hittanoktatás. Vagyis, hogy gondolkodásra képtelen szolgákat neveljenek az iskolák. Aki pedagógusként nem ezt akarja, az elmenekül erről a pályáról.

Sokan meg is tették. Tóth Endre momentumos politikus össze is gyűjtötte, hogy 2021-ben összesen 3738, tavaly már 5316 pedagógus hagyta ott a tankerületek valamelyikét lemondással vagy közös megegyezéssel. Több, mint 4800 pedagógus pedig már jelezte, hogy a státusztörvény hatályba lépése esetén hagyná el a pályát…

Az orvosok is elmenekültek. Csak tavaly 800 orvos ment el az országból. Ez egyszerűen kétségbeejtő.

Mégis egyre lanyhábbak a tüntetések, egyre kevesebben vesznek részt rajtuk…

Igen, de szerintem ezek a kis elégedetlenségek összeadódnak majd. Azért számomra nagy csalódás, hogy olyan kevesen voltak tüntetni legutóbb. Én azt hittem, a magyar állampolgárokat jobban érdekli, hogy a gyerekeikkel mi történik az iskolákban, milyen tudást kapnak, de láthatóan nem foglalkoznak vele. Azzal azonban foglalkoznak, hogy mondjuk 20 százalékkal csökkent a jövedelmek vásárlóértéke. Ezek a kis elégedetlenségek összeadódnak majd, és egyszer olyan ellenállássá szerveződnek, ami megdönti ezt a rendszert. Ez sem fog örökké tartani, de amíg tart, akkora rombolást végez, hogy évtizedekbe telik majd az ország újjáépítése.

Hírklikk

Címkép: Békési Joe