A spektátor utolsó gondolatai

Posted by

A napsütés is csak tessék-lássék, / halópora a tegnapi napnak. – Tőzsér Árpád verse Pomogáts Béla halálára.

Érdeklődéssel nézi magát:
az elmúlás csupán ennyi volna?!
Gazdátlan, kaszáló mozdulatok –
mintha valaki más haldokolna.

A napsütés is csak tessék-lássék,
halópora a tegnapi napnak. –
Ha nem lesz spektátor, akkor minek
űrdinamó és világablak?!

A finomhangolt univerzum érzi,
sok a staffázs az élet körül,
s fogy az isten, mely a port átvérzi,
s a csillagködökből embert köpül.

Életének 89. évében elhunyt Pomogáts Béla Széchenyi-díjas író, irodalomtörténész, irodalomkritikus, a Magyar Írószövetség korábbi elnöke.

„Pomogáts Béla 1934 október 22-én született Budapesten. A Piarista Gimnáziumban érettségizett 1953-ban, ami az akkori világban nagyon nem csengett jól. Sokszor mesélt büszkén az 56-os forradalomban játszott szerepéről, majd az internálótábor kínjairól. Ezt követően néhány évig középiskolában tanított, de ő inkább a tudomány világában érezte otthonosan magát. 1965-től a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetének munkatársa volt, itt töltöttek el csodálatos közös éveket édesapámmal és más legendás írókkal, irodalomtörténészekkel. Számos laphoz írt, megannyi szervezetnél játszott vezető szerepet. 1993-2004 között az Írószövetség elnökségi tagja volt, majd 1995-2001 között elnöke” – írja róla búcsúcikkében Rónay Tamás a Népszavában.

Az irodalomtörténész a rendszerváltás után a Vigilia, a Valóság, a Nyelvünk és Kultúránk, a Kisebbségkutatás és a Magyar Nemzet szerkesztőbizottsági tagja, illetve munkatársa volt. 1994 óta az Ötvenhatos Emlékbizottság szóvivője. 2002–2007 között az Illyés Közalapítvány elnöke. 1991-ben József Attila-díjat és 1956-os Emlékérmet, 1996-ban Kisebbségekért Díjat és Nagy Imre-emlékplakettet kapott. 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével, 2003-ban Széchenyi-díjjal tüntették ki.

Több mint negyven önálló könyve jelent meg, írt mások mellett Kuncz Aladárról, Déry Tiborról, Jékely Zoltánról, Juhász Ferencről, valamint számos művet az erdélyi magyar irodalomról.

litera.hu

%d bloggers like this: