A Fidesz arany középútja

Posted by

>Lendvai Ildikó FB

>Járt utat a járatlanért el ne hagyj. Ha régebben már sok évig bejött a centrális erőtér taktikája, hát érdemes azt újramelegíteni -gondolják Orbán környékén.
Emlékeznek a régi igazságra: győzni általában középről lehet. Hát most újrarendezik a centrális erőteret, de már a Fidesz-táboron belül. A tábor jobbszéle összeér a Mi Hazánkkal, ott vannak a nyílt Putyin-drukkerek, az EU-ból kilépni akarók, a mindenki másra vicsorgók. A másik szélén a mérsékeltebbek, az Európához tartozást hangsúlyozók, a korrupción és tekintélyuralmon kicsit fintorgó, csak jobb híján a Fideszre szavazók. Mindegyik szél szavazataira szükség van. A táboron belüli centrum, amely ha kell, gesztust tesz nekik, ha kell, egyensúlyozó szerepben a középen állását hangsúlyozza, immár nem egy párt. Azokra egyszemélyi uralom esetén nincs igazán szükség, hanem maga a vezér.
Orbán Viktor. Benne kell bíznia a mérsékelt jobboldalinak és a radikális szájtépőnek is.
Most egyszerre kedvezett a mérsékelteknek, a “politikamentes” pápalátogatást hangsúlyozva, a Békemenetet csírájában elfojtva, és tábora jobbszélének is. Utóbbiak a “politikamentes” látogatás ürügyén nagyon is politikai ajándékot kaptak: Budaházyt.
A “politikamentességet” persze nem kell komolyan venni. Még a sajtót is politikai alapon szelektálták. A Magyar Hang nem mehetett be a sajtónyilvános eseményekre sem, a 444 újságírója még a Kossuth téren sem fotózhatott. Komoly bűnei vannak: túl jól fényképez. Ő leplezte le a yachtoffice-ozó Szíjjártót. Nyakába is kapta a Pegasus megfigyelését. Na persze csakis politikamentesen. Sterilen politikamentes volt a pápavizit első napján a Fidesz frakcióvezetője is, akit kihozott a sodrából, hogy a rendőrség elismerte: a lány a Szikra mozgalomból, akit a ruhája hasonlósága miatt összekevertek egy feltehetően külföldi, verekedő ultrabalossal, ártatlan. Kocsis Máté lelki vigaszként legalább a mozgalmat vezető Jámbor Andrást bunkózta le: “…mindent tudunk rólad. Magyarországot felforgató, békétlenséget szító, külföldről támogatott kommunista szélhámos vagy”.
Mi lesz itt, ha véget érnek a politikamentesség békés napjai?