Nemcsak a Piroskáról és a farkasról beszélgetett a pápa Hilarionnal

Posted by

“>Gondolhatja, hogy nem csak a Piroska és a farkasról beszélgettünk – válaszolta a katolikus egyházfő a Hilarion pátriárkával tartott találkozójáról és az orosz-ukrán békéről szóló kérdésre vasárnap este a hazafelé tartó repülőútján.

Bizonyságot nyert, hogy Ferenc pápa nem hirtelen ötlettől vezérelve szakított időt egy találkozóra Hilarion budapesti és magyarországi orosz ortodox metropolitával a  háromnapos budapesti látogatása alatt. Ezt maga a katolikus egyházfő tette egyértelművé a Rómába tartó repülőúton tartott, ilyenkor hagyományosnak számító sajtótájékoztatóján.

A sajtótájékoztatón – derül ki a Vatican News híréből – Ferenc pápa több kérdést is kapott a találkozóiról, szóba került, miről beszélgettek Hilarion metropolitával. Bár a megbeszélés nem szerepelt Ferenc pápa hivatalos programjában, a válaszaiból azonban kiderült, hogy nagyon is előre tervezett volt a látogatás.

Amikor felmerült a kérdés, hogy Hilarion, esetleg Orbán Viktor segíthet-e egy találkozó megszervezésében a katolikus egyházfő és Vlagyimir Putyin között, Ferenc pápa így válaszolt: „Gondolhatja, hogy ezen a találkozón nem csak a Piroska és a farkasról beszélgettünk.”

Természetesen erről is volt szó. Mindezt megvitattuk, mert mindenki érdekelt a békében, én pedig a magam részéről hajlandó vagyok bármit megtenni a békért. Egy küldetés már folyamatban is van, de egyelőre még nem nyilvános. Ha az lesz, majd beszélek róla – ígért későbbre tájékoztatást. Mint fogalmazott, Hilarion intelligens ember, akivel fenn kell tartani a kapcsolatot, mert – tetszik, nem tetszik – ha ökuménéről beszélünk, akkor mindenkinek kezet kell nyújtani.

Esélyt jelenthet Ferenc pápa találkozója Hilarion metropolitával – Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása jelentős szereplője az ökumenikus párbeszédnek.…

Az interjúban szóba került az is, hogy Ukrajna miniszterelnöke a pápa segítségét kérte arra, engedjék vissza hazájukba az Oroszországba deportált ukrán gyermekeket. Az egyházfő úgy válaszolt, megpróbál segíteni, s hozzátette, a Szentszék már korábban is volt közvetítő fogolycsere-megállapodásokban. A pápa felhívta figyelmet a nők, családok védelmére is, akik a mostani szorult helyzetben akár Olaszországba, Spanyolországba, Lengyelországba vagy Magyarországra érkeznek.

A sajtótájékoztatón Ferenc pápát kérdezték a bevándorlásról is. Ez elég neuralgikus pont a magyar-vatikáni viszonyban, amíg ugyanis a katolikus egyházfő a vasárnap reggeli Kossuth téri prédikációjában is mindenkit arra buzdított, hogy legyen befogadó, az Orbán-kormány a közös felelősségvállalást is elutasítja az ügyben. Ferenc pápa most azt mondta, a bevándorlás egy olyan probléma, amelyet Európának kézbe kell vennie.

Forrás: Christopher White Twitter-oldala, Népszava, Uj hét