Státusztöltény

Posted by
>Szóval, hogy a lényeggel kezdjem, rájöttem, hogy minden bizonnyal még kb. fél évig leszek tanár. Viszlát 32 év, viszlát kistanárok, viszlát érettségi feladatok, viszlát lehullott csempék, viszlát Apáczai futóklub, viszlát szendvics szerda, viszlát festett székek, padok, művészeti hetek és amit szinte leírni sem bírok, viszlát diákság, viszlát Apáczai!
Miért-e gyors felismerés? Mert rájöttem, hogy ha nem is hagyom el a pályát a nyáron, ha a „státusztörvény” hatályban marad, akkor engem biztos, hogy ki fognak rúgni hisz: „Még munkaidőn kívül sem szabad negatívan nyilatkozni a közoktatásról, nehogy a közoktatásba vetett közbizalom gyengüljön. [8. § (2) bek.]”. Már pedig a törvénytervezet olyan mértékben ellentétben áll a szabad gondolkodással, szólásszabadsággal kapcsolatos elveimmel, hogy nem fogok tudni és nem is akarok csöndben maradni.
Most olvasom, hogy nem vizsgálják újra a sztrájktörvényt. Hogy a p….ba maradhatnék csöndben? És hogy maradhat csöndben mindenki? És most nem csak a tanár társaimra, kollégáimra gondolok, hanem mindenkire. Ez nem tanárkérdés, hanem a magyar társadalom, a magyar jövő problémája. Ha én és a tanárok többsége pályát váltunk, már nem a mi problémánk lesz? De hisz mindenki, minden gyerek átfut azon a rendszeren, amit úgy nevezünk közoktatás. Az én gyerekem, a tiéd, az ő unokája.
Hogy dőlhetünk hátra, bízva, a pedagógusok, diákok küzdelmében? Persze, lehet, hogy ez jó így. Ne gondolkodjon a sok „beteg” tanár. Ne ők döntsék el, hogy nevelik a gyerekeinket. Majd eldöntjük mi! Ki az a mi? Mi magyarok! Én, te, ők ez vagyunk mi. Mi mind ugyanúgy szeretnénk, ugyanúgy akarjuk. Pont úgy, ahogy a hivatalos irányelv megszabja.
Mert mi magyarok tudjuk mit akarunk. Ha így van nincs helyem itt és köszönöm, hogy megtudtam ezt! Zavaros világlátásomban hittem abban, hogy új érték csak az egyéni elképzelésekből és az ezekből kialakuló, tolerancián alapuló kommunikációra épülő, csoportos munkából lehet. Hibáztam! És ha minden a terv szerint alakul, ígérem ez soha többé nem fog előfordulni!