Sötét erdő, éjjel a fák között

Posted by

 Mark Edwards: Elátkozott erdő

Erdélyi Z. Ágnes |

Szeretjük az erdőt, még gyógyító erőt is tulajdonítunk neki. Egy erdei séta megtisztítja a lelket és feltölt energiával. De amilyen békés és harmonikus lehet a fák árnyékában barangolni nappal, olyan ijesztővé válik minden éjszaka. Annyira mély a sötétség, amilyet városi ember el sem tud képzelni. Titokzatos neszek, hangok hallatszanak mindenhonnan, susognak a fák, reccsennek a gallyak, látni azonban nem lehet semmit. Ha tüzet gyújtunk, attól semmi sem változik, minket azonban figyelhetnek, nem vesszük észre.

A filmeseknek nem kellett sok idő, hogy rájöjjenek, milyen izgalmakat csiholhatnak ki ebből a témából. A boomer generáció például nyilván jól emlékszik az …és hamarosan a sötétség című thillerre 1970-ből, amelynek egyik legfeszültebb jelenete egy erdő tisztásán játszódik úgy, hogy közben nem történik szinte semmi, mégis görcsben van a gyomrunk az izgalomtól. Aztán jöttek a többiek, az Evil Dead, a Halálos kitérő, a Ház az erdő mélyén, majd a kilencvenes évek végén a műfaj csúcsa, az Ideglelés című ál-dokufilm, amelyben négy fiatal eltűnik egy boszorkány lakta erdőben, és csak egy év múlva találják meg a kamerájukat, tele felvételekkel. Az elmúlt időszakban pedig sorjáznak a megosztó oldalakon az erdőkben játszódó, félelmetes sorozatok: a The Woods című lengyel-amerikai széria Harlan Coben regényből készült, két francia sorozat címében is szerepel a szinte önálló életet élő rengeteg, és az időutazós német Sötétség/Dark négy évadában megint csak az erdőben történnek a legfontosabb dolgok.

Ezek után alig mertem belekezdeni Mark Edwards könyvébe. Mi vár rám vajon, amitől még a város közepén is retteghetek: boszorkány, zombi vagy sorozatgyilkos? Ám a műfaj szabályai szerint – a kontraszt kedvéért – az Elátkozott erdő története idilli helyszínen, békésen indul.

Az Angliában élő, elvált Tom Anderson zenei újságíró nyaralni viszi kamasz lányát, Frankie-t a Kanadával határos, Maine állambeli hegyes-erdős üdülőhelyre, Hollow Fallsba. Itt nincs térerő és internet, van viszont természet, erdő, csónakázótó, kikapcsolódást ígérő programok: íjászat, pónilótúra, grillezős buli. Csakhogy már az első estén kiderül, hogy ez az erdő húsz éve egy véres gyilkosság helyszíne volt, a nyaraló táborlakók nagy része az évfordulóra érkezik – úgy is, mint a sötét turizmus híve. Aki még nem hallott volna róla, ez a katasztrófaturizmussal rokon, de ennek kedvelői a hátborzongató események helyszíneit keresik fel előszeretettel, hogy szabadidejüket nyomozással és rémüldözéssel tölthessék. A Hallow Falls-i eset során két ember meghalt, a feltételezett gyilkos állítólag eltűnt és soha többé nem került elő. Talán még mindig a környéken bujkál. Különös körülmény, hogy a holttestek mellett szimbólumok, pogány jelképek is szerepeltek.

Hát, kellemes nyaralást! – gondolhatnánk, és a magam részéről én azonnal indulnék is vissza a legközelebbi biztonságos metropoliszba. Tomnak azonban fontosabb, hogy rendezze kapcsolatát lányával, akivel a válás miatt alig találkozik, és hogy kitalálja, hogyan kezdjen új életet. Hiszen az újságírás mint foglalkozás erősen a végét járja a TikTok és az influenszerek korában. Frankie már kiheverte az első sokkot, összebarátkozik a szomszéd nyaraló család fiú tagjával, Ryannel, és együtt próbálnak úrrá lenni az internet hiányán. Valójában mindannyiuk pozíciója gyenge: Frankie vívódik, apjával éljen-e Angliában vagy anyjával Amerikában, Ryan nem tudja, hogyan vallja be szüleinek, hogy meleg, Tom pedig a munkája miatt aggódik. Klasszikus hitchcocki felállás, gyengeségük könnyű célponttá teszi őket.

Nemsokára furcsa események követik egymást. Frankie hangyarajt talál az ágyában, Ryan döglött nyulat a ház előtt, Tom pedig este kinéz az ablakon és egy rémisztő arc bámul vissza rá. Tárgyak tűnnek el. Ryan – miután egy tisztáson végre fel tudnak csatlakozni a hálóra – meggondolatlanul leszólja a helyieket egy posztban, ettől kezdve életveszélyes fenyegetéseket kapnak. Ahelyett, hogy lóhalálában lelépne, Tomot egyre jobban érdekli Hollow Falls titka, azt fontolgatja, hogy az oknyomozó újságírás felé fordul, és megpróbálja tisztázni a helyi gyilkosság rejtélyes gubancait. De egyre több a rejtélyes és veszélyes esemény, és a dolgok odáig fajulnak, hogy egy idősebb, beteg asszony meg is hal, mert eltűnnek a gyógyszerei.

A cselekmény ekkor elindul egy másik szálon is, és kicsit visszasiklik a múltba. Alakulóban a magyarázat mindarra, ami az erdőben történik. Lassan kiderül, honnan eredhetnek a legendák és a kísértethistóriák. Vajon kik figyelik a nyaralni vágyókat az erdőből? Emberek vagy titokzatos erdei lények? Gyakran hallani egy titokzatos szélcsengő hangját. Természetfeletti erők működnének a környéken? A rémület lassan általánossá válik. Itt jegyzem meg, hogy Rohánszky-Nagy Réka a fordításával elegánsan besegít Mark Edwardsnak, a gördülékeny szöveg egy pillanatra sem vonja el figyelmünket jól megérdemelt rémüldözésünktől.

Működni kezd a krimik klasszikus technikája: mindenki gyanússá válik előbb-utóbb, aki a környéken él. Az üdülőhely mindig készséges gondnoka, az ellenséges helyi fiatalok, a húsz éve meggyilkolt asszony férje, az íjászoktató meg egy hajléktalan férfi. De amíg Frankie és Ryan ténylegesen el nem tűnik, Tom nem igazán hisz abban, hogy az erdő elátkozott volna. Egy korábbi fenyegető üzenet hatására viszont rádöbben, hogyha élve akarja viszontlátni a lányát, cselekednie kell. Igaz, ehhez előbb meg kell találnia egy kunyhót az erdő közepén, és még egy tűzzel is meg kell küzdenie.

Végül megoldódik az ügy. Meglepő, de korunkhoz illő a magyarázat a történtekre. Mark Edwards jól fonja össze és bontja szét a szálakat. Krimije lendületesen indul, de aztán, ahogy bonyolódik a sztori, kissé lelassul, és bár sejteni kezdjük az igazságot, immár ki kell várnunk, amíg minden letisztul. Bár ez némileg csökkenti a kezdeti izgalmakat.

Mark Edwards

Mark Edwards: Elátkozott erdő
Fordította: Rohánszky-Nagy Réka
Gingko Kiadó, Budapest, 2023
352 oldal, a könyvre nyomtatott ár 5990 Ft,
online ár a kiadónál 4850 Ft
ISBN 978 615 632 6270

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Tom házasságának vége, újságíró karrierje pedig mélyrepülésben van. Most, hogy egy óceán választja el egykori családjától, a férfi elhatározza, hogy felejthetetlen nyaralásra viszi tizennégy éves lányát, Frankie-t. Az apa arra vágyik, hogy értékes időt tölthessenek együtt, ezért elutaznak Hollow Fallsba, a Maine állambeli erdők mélyén meghúzódó, faházakból álló üdülőközpontba.
A hely kezdettől fogva kissé kísértetiesnek tűnik – furcsa suttogások hallatszanak a fák között, szélcsengők csilingelése visszhangzik az erdőben –, és amikor Tom megismerkedik Daviddel és Connie-val, a valós bűnügyeket feldolgozó podcaster házaspárral, addigi megérzése hátborzongató megerősítést kap. Hollow Fallsnak ugyanis rémisztő története van: húsz évvel korábban éppen ugyanezen a héten, egy kettős gyilkosság miatt zárták be az üdülőt. A bűnügy valódi indítékára és a tettesek kilétére soha nem derült fény, az erdőt viszont mostanra elözönlötték a gyilkosságok története miatt megszállottá vált sötét turisták, akik arra vágynak, hogy megemlékezzenek a zord évfordulóról.
Nyilvánvaló, hogy Hollow Falls és a körülötte elterülő erdő egy mélyen lappangó titkot őriz. Ahogy Tom álomutazása rémálommá válik, Frankie-vel választás elé kerülnek: akár az életük árán is utánajárnak az igazságnak, vagy eltűnnek, amíg még lehetséges.

A KULTÚRAKIRAKAT

Címkép: Csernobil fái

%d bloggers like this: