A pápa második napja – a Vatikán tudósítójától

Posted by
 Deborah Castellano Lubov

Jézus hisz benned, azt akarja, hogy beszélgess vele az imáidban, látogasd meg az otthonát, a templomban, és azt akarja, hogy megerősítve érezd magad identitásodban, mint katolikus fiatal.

A Szentatya a Papp László Budapest Sportarénában ezt a bátorítást nyújtva arra buzdította a jelenlévő magyar fiatalokat, hogy maradjanak közel Istenhez, emlékeztetve őket arra, hogy a Krisztushoz való közelség lehetővé teszi számukra, hogy szembenézzenek bármilyen kihívással, ami az útjukba kerül, és hogy Jézus mindig megbocsát nekik.

Rámutatott arra, hogy Jézus hogyan bocsátott meg és próbálta kijavítani tanítványait, akik messze nem voltak tökéletesek, amikor elbuktak, és hogy az evangéliumok nem rendkívüli emberekről beszélnek, hanem olyan emberekről, mint mi, korlátokkal. Arra is buzdította őket, hogy legyenek béketeremtők, hiszen az ukrajnai háború továbbra is mérhetetlen szenvedést okoz “a szomszédban”.

Mintegy 12 000 fiatal örömmel fogadta a Szentatyát az ismert WYD-énekkel: “Jézus Krisztus, te vagy az életem”, amikor járművével körbejárta az arénát, és a helyükről a folyosókra futottak, hogy közelebb kerüljenek. A fiatalok lelkesen és izgatottan mesélték, hogy a pápa látogatását soha nem fogják elfelejteni. Egy szervező rámutatott arra, hogy mennyire nagyra értékelik és értékelik a pápa tiszta hangját, ahogyan vezeti őket.

‘Egy kicsit olyan, mint a karácsony’

A Szentatya a nap első eseménye egy megható személyes találkozás volt az egyházi fenntartású Boldog Batthyány-Strattmann László Intézetben gondozott vak és fogyatékos gyerekekkel. Az intézetbe mentem, és beszéltem a pápa mai látogatását szervező egykori igazgatóval, Inotay Györggyel, aki elmondta, hogy a pápa érkezése a gyerekek számára “egy kicsit olyan, mint a karácsony”. Ferenc pápa úgy döntött, hogy személyesen megy oda, hogy kifejezze szolidaritását és gyengédséget hozzon ezeknek a gyerekeknek. Az intézetet a közkedvelt magyar boldogról nevezték el, egy olyan orvosról, aki sokat tett a szenvedőkért, és aki – mielőtt rákban meghalt – még örömmel dicsérte Istent.

A látogatás után Ferenc pápa a Szent Erzsébet-templomba látogatott, ahol az ott összegyűlt menekülteknek és szegényeknek Isten irántuk való nagy szeretetéről beszélt. Miután meghallgatta néhány megható tanúságtételüket, kifejezte közelségét a szenvedő és talán szintén úton lévő testvérekhez, köztük egy ukrán családhoz, és emlékeztette az egyházat, hogy teremtse meg a találkozás terét és beszélje a “szeretet nyelvét”.

Mint minden pápai eseményen, a terek és az utcák megteltek emberekkel; a kiválasztott helyszínekre néző erkélyek tele voltak emberekkel, akik órákig vártak, hogy akár csak egy pillantást vethessenek a pápára, és akik még jóval azután is maradtak, hogy elment.

Néhány menekülttel és a rászorulókat segítő jótékonysági szervezetek munkatársaival is beszélhettem. Mindannyian elmondták, hogy a pápa jelenléte mennyit jelentett mindegyiküknek. Természetesen voltak ukránok, de más kontinensekről is érkeztek emberek.

A háború kezdete óta több mint kétmillió ukrán állampolgár haladt át ukrán területen. Körülbelül 35 000-en kaptak ideiglenes védelmi státuszt.

A helyi egyházi hatóságok szemléltették humanitárius segítségnyújtási erőfeszítéseiket ezeknek az embereknek, hiszen mind a határon, mind Budapesten fogadták a menekülteket. Ezek közé tartozott az országos Caritas és az egyházmegyei Caritas irodák, az egyes egyházközségek karitászcsoportjai és a Máltai Lovagrend magyarországi ága.

A pápa köszönetet mondott a magyarországi egyháznak a konkrét szolidaritásért és a keresztény szeretetért, amelyet e rászoruló testvérek iránt tanúsít. Ezután átment az utcán, hogy egy szép és rövid, de nagyon szívélyes találkozója legyen a görögkatolikus közösséggel.

Ezután Ferenc pápa “szívélyes” találkozót folytatott az Apostoli Nunciatúrán a budapesti és magyarországi orosz ortodox metropolita érsekkel, aki korábban a moszkvai pátriárka külkapcsolati osztályának vezetője volt, majd a nap utolsó pápai eseménye után a jezsuita pápa a fiatalokkal folytatott utolsó pápai esemény után négyszemközt találkozott jezsuita rendtársaival az Apostoli Nunciatúrán, ahol budapesti tartózkodása alatt tartózkodik.

A több ezer hívő között, akikkel az utcákon találkoztam, hogy megpillantottam Susan Gibbs amerikai turistát (aki nem katolikus) elmesélte, hogy megváltoztatta az úti tervét, hogy találkozzon a Szentatyával, amikor megtudta, hogy itt van.

DeepL Translate

Címkép: Vak gyerekekkel