Pápa a propaganda országában

Posted by
Hadházy Ákos
>Ferenc pápa emberi nagysága megkérdőjelezhetetlen. Ezért is tragikus, hogy nyilvánvalóan elég feleslegesen vállalta a mostani nagy utat. Nem valószínű, hogy a 15 perces találkozó alatt el tudja például magyarázni a miniszterelnöknek: a kereszténység lényege nem az, hogy a Jóisten majd megbocsájtja a bűneit, ha adófizetői százmilliárdokat és szabadon kiválasztható önkormányzati ingatlanokat tol oda az állványimádó egyházaknak. Vagy azt, hogy Isten számára minden ember egyenlően fontos, és nem helyes heccpropagandát folytatni a legelesettebb embertársaink ellen. Vagy legalább azt, hogy mit jelent a parancsolat: ne lopj!
Persze, Orbán lelki üdvénél nagyobb baj, hogy a pápa egy totális propaganda által uralt országba jön. Így teljesen mindegy, mit fog tenni és mondani, a propagandagépezet abból csak annyit és úgy fog továbbítani sok millió embernek, amennyit a hatalom jónak lát. Harsogni fogja például, hogy a pápa kiállt a béke mellett, de egy szót sem fog beszélni arról, hogy mennyire más a felfogása erről, mint amit a magyar kormány hirdet. A Novák Katalinnal és Orbánnal töltött nyúlfarknyi találkozókról hatalmas beszámolók lesznek, a röszkei tábort megjárt menekülttel való beszélgetésről pedig félmondatok – már ha lesznek. Ordítva bömbölik majd, hogy a látogatás elismerés a faj- és vallásvédő pártunk és kormányunk mellett, és egy szóval sem említik majd meg, mennyire kiürültek a szépen felújított templomaink, nem kis részben az állam és az egyház káros összefonódása miatt, ami a pápának sem tetszik.

Azok, akik a független sajtó maradékából ismerik a katolikus egyházfő munkásságát, a személyes jelenléte nélkül is ismerik az iránymutatásait. Azok pedig, akik Bayer Zsolttól azt hallották, hogy egy demens vénemberről van szó, maximum elégedetten megállapítják, hogy biztos megtért a pápa, ezért zarándokol el Szent Viktorhoz. Persze, Isten hatalmas, útjai kifürkészhetetlenek, ezért reménykedhetünk, hogy lesznek néhányan, akiknek ez a látogatás nyitja majd fel a szemét. (A képet jónéhány éve én magam készítettem. Nyakas kálvinistaként is meglepően tapasztaltam, a kisugárzó hatalmas karizmát. Amit most a propagandagépezet minden bizonnyal tökéletesen ki fog használni.)

Címkép: Hadházy Ákos felvétele