Könnygáz a Karmelitánál

Posted by
Batka Zoltán
>Nem igazán tetszik, hogy a facebookon terjengenek a Karmelitánál könnygázzal eljáró rendőrök fotói. A helyzet az, hogy ebben a történetben a disznóságot elkövetők közül messze az utcai rendőr a legkevésbé felelős. A szakmát lejárató, politikának hajbókoló elöljáróik, parancsnokaik hozták őket helyzetbe, mesterségesen előállítottak egy helyzetet, amiben a rendőrsorfalban szolgálatot teljesítők végül nem tudtak, nem is igazán tehettek mást, mint könnygázhoz nyúltak.
Az egyértelműen úgy fest, hogy hétfőn a rendőrség politikai parancsot teljesített a Karmelitánál. Érdekes mód korábbi három alkalommal szakszerűen jártak el, azaz hagyták, hogy Hadházy és a Momentum polgári engedetlenség jegyében leszerelje az amúgy tökéletesen önkényesen felállított kordont és a védett objektum Karmelita bejáratát őrizték. Most viszont valamiért brutális erővel léptek fel Hadházyékkal szemben.
Azaz vagy eddig nem teljesítették a kötelességüket, vagy valamiért most éltek vissza a hivatali hatáskörükkel. És hogy mi lehetett ez a valami? Hát az elég egyértelműnek tűnik: valakik nagyon nem akarták, hogy a kordont lebontása után diáktüntetés legyen a Karmelita udvarán. És a fasiszta politika jegyében inkább erődemonstrációt tartottak. (És úgy nem mellesleg mozgósítottak néhány beépített kollaboránsukat is, így „ellenzéki” körökből is páran elkezdtek fanyalogni, hogy jajdemár, hát minek ez és hasonlók demoralizálgatás.)
Szóval az, hogy végül a demonstráló diákok és a rendőrök között összecsapás alakult ki, a fasiszta fideszpolitika után azoknak a rendőri vezetőknek a súlyos felelőssége, akik kiadták a parancsot egy teljesen érdektelen drótkerítés megvédésére, amely drótkerítés amúgy maga a nettó hazugság és önkény jelképe. Ezek a parancsnokok így nemcsak a mundért szennyezték be, tették a rendőreiket a törvénytelenség őrévé, ám belekényszerítették őket abba a helyzetbe, amelyben a rendőrök saját és nem mellesleg a tüntetők épségének a megvédésére már nem igazán válogathattak az eszközökben.
Így került sor a tömegdulakodás megfékezésére a kisdiákokkal szemben a könnygáz alkalmazására. Az ugyanis egy dolog, hogy mindez az eljáró parancsnok gonoszságából, hibájából történt, ám ha már előállt egy akut, súlyosan balesetveszélyes helyzet, ahol közvetlen fizikai erőszak robban ki a tömeg és a rendőrség között (a tüntetők rátolták a kerítést a rendőrökre) akkor a rendőrök, akiknek a feletteseik láthatóan azt a parancsot adták, hogy nem vonulhatnak vissza nem igazán tudtak már mást tenni, mint elővenni a könnygázt. Természetesen az is ocsmány (én is kaptam) az embernek folyik taknya-nyála, ám a vére legalább nem. Márpedig nem árt tudni: a könnygáz alternatívája legfeljebb a gumibot lett volna. Szóval a hétfői tetűségért egyértelműen a fidesz oroszbarát fasisztái a felelősek és a rendőri kollaboránsaik és nem a csóri szolgálatteljesítő utcai kisrendőrök.