Információs diéta?

Posted by

Tamás Ervin
Annyi veszélyt képes teremteni az emberiség, amennyit egyetlen más élőlény sem. Most mintha tobzódna ebben a különleges tehetségben, miközben azt játssza, hogy vált vállvetve küzd ellenük.
Egymás után olvasok a klímaváltozás feltartóztathatatlanságáról, de jelenleg már a bőrömön érzem. Néhány gazdagabb és okosabb ország próbálkozik ezzel-azzal, a szegényebbek és a mohóbbak érdekei azonban mást diktálnak. Márpedig ebben a kérdésben megsántul a szuverenitás. A túlnépesedés is más fenyegetést jelent ott, ahol ez történik, s megint mást ott, ahová a menekültáradat tart. Az emberiség azonban leginkább közvetlenül az orra elé szeret nézni, legfeljebb a szomszéd tehenét irigyli. Lehet, hogy pesszimista vagyok, mert az évszakok egyre szeszélyesebb változása olyan kihívásokat tartogat a Föld lakóinak, amivel szemben csak együtt, a partikuláris önzés sutba dobásával tudja csak fölvenni a harcot. Napjainkban a fegyverkezés foglalja le a népeket, az eseményekből levont következtetéseik azt súgják nekik, ez a legvisszatartóbb erő, ez hoz békés.
Mintha a liberális fegyverviselés csökkentené a gyilkosságokat – amit az amerikai állampolgár hisz, miközben nincs nap, hogy ne szabadulna el emberek megöléséig a gyűlölet és az indulat. Az össznépi félelem és a védelem jegyében.
Számos technikai és információs vívmány vált hétköznapi társunkká, tette kényelmesebbé az életünket, el nem engednénk őket, nincs az a pénz. Ugyanakkor bekeretezi, némileg kalodába szorít, megnyomorít, anélkül, hogy észrevennénk. Mert átkainak kiiktatása lehetetlen, más sebességgel terjednek az álhírek, az összeesküvés-elméletek, s olyanokhoz jutnak el, akik imádják a könnyű válaszokat, megnyugtatóak számukra a célpontok, ha hamisak is. A képzetlenség, a tájékozatlanság mágnesként vonzza a hülyeséget, s olyan harci gúnyába öltöztet tömegeket, amelyekkel a tudás, a józan mérlegelés, a tolerancia nem tud mit kezdeni.
Olvasom, hogy Fischer Iván előadóesteket fog szervezni a mesterséges intelligenciával szemben az emberi intelligenciáért. Közben az értelmiség krémje közös nyilatkozatban kéri a nagy tech-cégektől, hogy legalább 6 hónapra függesszék fel az új típusú intelligenciák fejlesztését, és előtte állapodjanak meg megfelelő biztonsági protokollok létrehozásáról. Ennek kapcsán a világhírű történész adott
interjút, amiben arról beszél, hogy az ember rengeteg különböző eszközt és technológiát létrehozott már, de a mesterséges intelligencia az első, amely képes önálló történeteket kreálni. Az új típusú AI-k ugyanis nem egyszerűen ember teremtette tartalmakat terjesztenek, de képesek teljesen önállókat létrehozni: „Képzeld el azt a világot, amiben a szövegeket, dallamokat, képeket és tévésorozatokat mind mesterséges intelligenciák hozzák létre. Nem is fogjuk fel egyelőre, hogy ez mit jelent. Milyen következménye lesz annak, ha az AI átveszi az irányítást a kultúránk felett?" Innen már csak egy lépés, hogy drasztikusan megváltozzon a politikai diskurzus, amiben élünk: emberek tömegeit lehet mesterségesen manipulálni, hatékonyabb módon, mint akár a közösségi média – pedig már a közösségi média és az annak nyomában előálló politikai polarizáció is képes volt legázolni demokratikus rendszereket és választásokat.
„Egy XXI. századi diktátornak sokkal több eszköz áll majd a rendelkezésére, mint állt a náci Németország vezetőinek. A következmények ennél fogva akár még súlyosabbak lehetnek. Ez olyasvalami, amit nem biztos, hogy túl fog élni az emberiség” – állítja az izraeli történész, aki szerint az az első pillanat, amikor az ember kiad a kezéből valamifajta hatalmat, és mindezt olyan sebességgel teszi, hogy a tömegeknek esélyük sincs felkészülni a következményekre: „Biztosítanunk kell, hogy az AI jó döntéseket hozzon az életünkről. Nagyon messze vagyunk attól, hogy ezt megoldjuk”.
Valóban nem ártana egy össznépi információs diéta. Túl sok garanciát azonban nem látok erre.