Ferenc pápa három napon át Budapesten

Posted by

Három napot tölt Budapesten Ferenc pápa, katolikus egyházfő, ezalatt többek között Novák Katalin köztársaság elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozik. A pápalátogatás csúcspontja a Kossuth téren tartott vasárnapi szentmise lesz, ahol a várakozások szerint több százezer ember előtt beszél majd Ferenc pápa. l.

Péntek

 • 10:00 A katolikus egyházfő gépe pénteken 10 órakor landol a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Reptéren.
 • 11:00 A hivatalos program szerint ünnepélyes keretek között fogadják az egyházfőt a Sándor-palota előtti téren.
 • 11:30 Novák Novák Katalin köztársasági elnökkel találkozik a pápa.
 • 11:55 találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel a Sándor-palotától pár száz méterre lévő Karmelitában. Ezután 12:20-kor az állami hatóságok, a civil társadalom és a diplomáciai testület képviselőivel is találkozik a Szentatya.
 • 17:00 A nap második felében a Szent István-bazilikában egyházi személyekkel – papokkal, diakónusokkal, papnövedékekkel és lelkipásztorokkal találkozik Ferenc pápa, majd pedig beszédet is mond. A Bazilikába csak belépővel lehet majd belépni, de az épület előtti téren kivetítőkön lehet követni az eseményeket. A hivatalos program szerint 17 órakor érkezik meg Ferenc pápa a helyszínre, de a meghirdetett közös várakozás és rózsafüzér imádság már korábban, 16 órakor megkezdődik, a beengedés pedig 14 órakor indul szigorú biztonsági előírások mellett. A Bazilikában tett látogatásával véget is ér Ferenc pápa pénteki programja.

Szombat

 • 8:45 A sajátos nevelési igényű, látás- és mozgássérült gyerekekkel foglalkozó Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, Óvodája és Általános Iskolájába látogat el a pápa a XII. kerületi Mátyás király közben, ez a program azonban nem nyilvános.
 • 10:15 A pápa beszédet mond, illetve szegényekkel és menekültekkel találkozik a Rózsák terén lévő Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban. Az ezt megelőző közös imádság 9 órakor kezdődik.
 • 11:30 A pápa átmegy a közelben lévő görögkatolikus Istenszülő oltalma templomba, ahol közös imádságon vesz részt a hívőkkel. A programot egyórásra tervezik. A templomba körülbelül 200 embert engednek be a fővárosi görögkatolikus parókiák hívei közül, a templom előtti téren szintén 200-an lehetnek majd.
 • 16:30 Ekkor érkezik meg a Papp László Sportarénába Ferenc pápa, ahol beszédet mond és fiatalokkal találkozik. A beengedés délben kezdődik, a program 19 óráig tart. A pápa ezután magántalálkozón vesz részt a Jézus Társasága tagjaival Vatikán XII. kerületi nagykövetségén (Gyimes utca), ahol egyben a szállása is lesz. Dr. Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára, a pápalátogatás egyik főszervezője a kormánypárti Origónak elmondta, hogy a pápa főként egyedül, puritán módon fog étkezni látogatása során, az ételeket a nagykövetségen dolgozó, külföldi apácákból álló csapat készíti el számára.

Vasárnap

 • 6:00 Már ekkor megkezdik a hívek beengedését a lezárt Kossuth térre, ahol magyarországi látogatásának utolsó napján a pápa tart vasárnapi szentmisét.
 • 8:15 Legkésőbb eddig az időpontig lehet belépni a térre. A Kossuth téren is a Bazilikánál látott biztonsági szabályok lesznek érvényben: tilos lesz bevinni a térre szeszes italt, üvegkulacsot, termoszt, drónt vagy bármilyen más távirányítású eszközt, kerékpárt, rollert, élő állatot (kivéve segítő és vakvezető kutya), és bármilyen olyan jelképet, transzparenst, molinót, ami a rendezvény szellemiségével nem összeegyeztethető.
 • 9:00 Ferenc pápa a pápamobilból üdvözli az összegyűlt híveket a Kossuth téren.
 • 9:30 A pápa szentmisét tart a Kossuth téren. A misére előzetesen több százezer embert vártak: a Kossuth téren 20 ezer férőhely lesz majd. Akiknek nem jutott hely, azok a környező utcákban kihelyezett kivetítőkön tudják követni a misét.
A szentmise programja a Kossuth téren – Fotó: MKPK
A szentmise programja a Kossuth téren – Fotó: MKPK
 • 16:00 A szentmise után az egyetemi és kulturális élet képviselőivel találkozik a pápa a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán a 8. kerületi Práter utcában. Itt az egyetem előtti térre engednek be érdeklődőket.
 • 17:30 Ekkor kezdődik a hivatalos búcsúztatás a reptéren. A pápa gépe 18 órakor száll fel Budapestről, és várhatóan este 8 óra előtt pár perccel érkezik meg Rómába.