A kémbank után rejtélyes orosz kutatóintézet jön

Posted by

>Mfor.hu
KGST-s múlttal rendelkező, moszkvai központú tudományos kutatási intézet jegyzett be székhelyet Budapesten.

Tavaly szeptemberében jegyeztetett be az V. kerületben, az Apáczai Csere János utcában székhelyet egy orosz szervezet, az IRIAS. A 24.hu szerint a szervezet teljes neve IRIAS HUNGARY Nemzetközi Tudományos Kutatási Vezetéstechnikai Intézet Magyarországi Kereskedelmi Képviselete. A cikk szerint a fióktelepet alapító orosz IRIAS-nak Hörcsik Lajos Kálmán ügyvéd a kézbesítési megbízottja – a fideszes Hörcsik Richárd unokaöccse –, de a lap kérdéseire csak annyit reagált, köti az ügyvédi titoktartás.

A nyilvános cégadatokból annyi hámozható ki, hogy a képviselet fő profiljaként a „máshová nem sorolt egyéb közösségi, társadalmi tevékenységet” adta meg, de emellett rengeteg mást is megjelölt a felső szintű, illetve nem felsőfokú oktatástól a film-, video- és televízióműsor-gyártáson, kiadói és hírügynökségi tevékenységen keresztül egészen a természettudományi, műszaki kutatásig és fejlesztésig, de van a listán italszolgáltatás, sőt még veszélyes hulladék kezelése, ártalmatlanítása is. A felsorolás tehát nem igazán ad eligazítást arról, hogy ténylegesen mivel foglalkozik a magyar képviselet. 

A cégbíróságra becsatolt dokumentumokból egy KGST-időkben alapított szervezet reinkarnálása bontakozik ki. 1976-ban hozták létre Berlinben az International Research Institute for Advenced Systems (Fejlett Rendszerek Nemzetközi Kutatóintézete), azaz IRIAS nevű szervezetet a volt szocialista tömb országai: a Bolgár Népköztársaság, a Magyar Népköztársaság, a Kubai Köztársaság, a Német Demokratikus Köztársaság, a Mongol Népköztársaság, a Lengyel Népköztársaság, a Szovjetunió és a Csehszlovák Szocialista Köztársaság – írja a 24.hu. A jelek szerint ugyanolyan kiváltságos helyzetet élvezhetnek, mint a nemrég amerikai szankciós listára került, ezért Magyarországról távozó, kémbankként emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank.