Helyzetjelentések

Posted by

Cseh Tamás-kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban
turizmusonline.hu
Helyzetjelentések címmel emlékezik a nyolcvan éve született Cseh Tamásra a Petőfi Irodalmi Múzeum  keddtől látható kiállítása.
Az emlékkiállítás különlegessége, hogy társkurátorai, Cseh Bori és Csengey Balázs – Cseh Tamás gyermekei -,illetve a dalszerző-énekes egyik alkotótársa, Csengey Dénes költő, , akik ritka alázattal és odafigyeléssel fordultak az életmű felé.
A kurátorok fantasztikus kincseket találtak: olyan írásokat, rajzokat, fotókat és tárgyakat, amelyeknek múltja van – hívta fel a figyelmet Bérczes László többek között Cseh Tamás lengyel autóstoppos igazolványára, Baksa-Soós Jánostól kapott gitárjára, íróasztalán őrzött személyes tárgyaira, valamint a fotókon elkapott számtalan személyes pillanatra. Csengey Balázs a tárlat címéről elmondta, hogy a hetvenes években Cseh Tamás és Bereményi Géza is gyakran helyzetjelentésekként hivatkoztak közös dalaikra.
A kiállítás célja, hogy bemutassa, hogyan jött elő a rajztanárként indult Cseh Tamás életében a dal műfaja, hogy kik lökdösték a színpad felé már Bereményi Gézával való találkozása előtt, és hogy miként bontakozott ki az életmű.
A kiállítás 2024. január 28-ig látogatható.

Címkép: Cseh Tamás és Bereményi Géza