96 évet élt Harry Belafonte

Posted by

Meghalt 96 esztendős korában Harry Belafonte amerikai énekes, színész és aktivista – jelentette helyi idő szerint kedd reggel a The New York Times.

Ken Sunshine, az énekes szóvivője a lapnak megerősítette, hogy Belafontét a New York-i Upper West Side-on lévő otthonában kedden érte a halál, melynek oka krónikus szívelégtelenség volt. Belafonte a történelem egyik legsikeresebb afroamerikai popsztárja, a többi között az Island In The Sun, a Mary’s Boy Child és a brit listavezető Day-O (The Banana Boat Song) című slágerekkel aratott sikert.

Stars Pay Tribute to Harry Belafonte After His Death at 962014-ben az amerikai filmakadémia Hersholt Humanitárius Díját vehette át, ezzel csatlakozott ahhoz a maroknyi sztárhoz, akik pályafutásuk alatt az Emmy-díjat, a Grammy-díjat, az Oscar-díjat és a Tony-díjat is megkapták. Énekesként elsősorban mások nagy sikereit dolgozta át olyan szinten, hogy az már önálló produkciónak számított. Énekelt népdalokat a világ minden tájáról (Hava Nagila), popzenét (Unchained Melody), spirituálét (Swing Low, Sweet Chariot, Cotton Fields), rhythm and bluest (Hallelujah, I Love Her So), dzsesszt (When The Saints Go Marching In), még Bob Dylannel is dolgozott együtt.

Itt a Banana Boat:

(111) Harry Belafonte – Day-O (The Banana Boat Song) (Live) – YouTube