Még nincs itt az alagút vége

Posted by

Gyévai Zoltán

Ugyan hétfőn Varga Judit igazságügyi miniszter technikai szintű megállapodásról számolt be a helyreállítási és a kohéziós forrásokhoz való
hozzáférés miatt lényeges igazságszolgáltatási reformcsomagról, de a bizottsági eljárás még nem ért véget – erősítette meg a testület szóvivője.

Eggyel továbblépett hétfőn a magyar igazságszolgáltatási reformcsomag hitelesítésére irányuló bizottsági eljárás, amelyet a magyar igazságügyi miniszter technikai megállapodásnak nevezett, de – mint arra bizottsági források felhívták a figyelmet – még nem a történet vége.

Most akkor van vagy nincs technikai megállapodás? „Az igazságszolgáltatási kötelezettségvállalásokról folytatott technikai tárgyalások
befejeződtek. A biztosi testület döntésére várunk. Hajrá, Magyarország!” – írta hétfőn egy Twitter-üzenetben Varga Judit azt követően, hogy Didier Reynders igazságügyi biztossal áttekintették a magyar dosszié állását.

A Szabad Európa kérdésére válaszolva az Európai Bizottság szóvivője ugyanakkor sokkal óvatosabban fogalmazott. „A technikai megbeszélések jól haladtak az igazságszolgáltatási reformokról a magyar helyreállítási tervvel összefüggésben. A bizottságon belül további belső lépések következnek az előrehaladás elbírálására” – jelentette ki Christophe Wiegand, aki tehát közvetlenül nem erősítette meg a technikai tárgyalások lezárását.

A két nyilatkozat közötti eltérés azonban nem feltétlenül tartalmi jellegű. Technikai szinten ugyanis valóban nyugvópontra ért a folyamat, amelynek során a két fél szakértői a kormány által előterjesztendő törvénymódosítások szövegéről egyeztettek, de ezt a fázist általában nem szokás külön kommunikálni Brüsszelben, ahogy megfigyelők szerint nyilván politikai okokból a magyar kormány képviselője tette, mert az eljárás még korántsem zárult le. A magyar dosszié előbb meg kell, hogy járja az illetékes bizottsági szolgálatok (főigazgatóságok) közötti belső egyeztetést, majd a biztosi kabinetek elé kerül, mielőtt egyáltalán szóba jöhetne a politikai szint, a biztosi testület döntése.

Brüsszelben még fontos részletkérdések várnak eldöntésre. Információink szerint Brüsszelben még eldöntésre vár, hogy – miként a magyar
igazságügyi miniszter, úgy tűnik, kész ténynek veszi – a biztosi testület politikailag is jóváhagyja-e a négy fő kérdés köré épülő magyar csomagot, amely az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítésére irányul. Először is, mivel az igazságszolgáltatási reformcsomag a helyreállítási alapból nyújtandó támogatások lehívásához szükséges 27 kulcsfeltétel (szupermérföldkő) része, az ügyben nem a teljes biztosi testület, annak csak korlátozott számú tagjából és az elnökből álló irányító testület hivatott első fokon döntéseket hozni. Másodszor: az is eldöntésre vár, hogy a bizottság külön foglaljon-e állást a négy szupermérföldkövet lefedő igazságszolgáltatási reformról, vagy a többi nyitott kérdéssel, praktikusan a másik 23 feltétel teljesítésével együtt, ami időben jóval későbbre tolódhat.

Forrásaink szerint a bizottsági tisztázás után a következő procedurális lépés az, hogy a magyar Országgyűlés megszavazza a törvénymódosításokat, kihirdetik őket, és hatályba lépnek. Ha a bizottsági térfélen bármilyen politikai lépés is történne (ami a jelek szerint nem automatikus), arra ezt követően kerülhetne sor. A magyar kormány ugyanakkor még a parlamenti szavazás előtt szeretne politikai
szintű megerősítést, megelőzendő, hogy a testület a törvénymódosítások után új elvárásokat támasszon.

Mindez visszavezet a lapunk által már korábban is tárgyalt alapdilemmára, tudniillik arra, hogy az Európai Bizottság egyetlen csomagban kezelje a magyar problémahalmazt, vagy utat engedjen annak a magyar törekvésnek, amely szalámitaktikával, lépésről lépésre próbálna meg hozzáférni az uniós húsosfazékhoz.

szabadeuropa.hu