Se nem béke, se nem menet

Posted by
Lévai Mira Júlia
>Amikor reggel 6-kor ezt hallottam a hírekben: „Bayer Zsolt békemenetet szervez Ferenc pápa miséjének helyszínére”, elsőre én is felröhögtem, majd ahogy azt az ilyen eseteknél szoktam, minden átmenet nélkül el tudtam tátani a számat a gesztus végtelen pofátlanságán.
Hogy csinálja ez az (hadd legyek píszí) „újságíró”, hogy még ettől sem sül le a bőr a képéről?! Hiszen mindenki tudja, hogy nála egyértelműbben senki nem gyalázta Ferenc pápát, ami ráadásul még maximálisan őszinte is volt tőle. Mégis hogy képzeli, hogy ezt az emberek nem rakják egymás mellé, nem fogják azt mondani rá, hogy „micsoda gusztustalan, elvtelen csúszómászó ez a Bayer”, és hogy nem süllyed el, ennek az evidenciájától?!
De miután elolvastam a hozzá fűzött indoklását is, megértettem, hogy szó sincs semmiféle pávatáncról vagy régi dumák visszavonásáról, erős nyelvcsapások kíséretében. Továbbá hogy akik fontosak a számára, azok ezt teljesen természetesnek fogják venni. A többi meg nála úgysem számít.
Az indoklása pedig így szól:
„Legyen ez egy békemenet. Legyünk rettenetesen sokan. Higgyék el, hogy nemcsak lelkileg lesz ez fontos, hanem ennek politikai üzenete is lenne.”
De miért is lehetne ennek politikai üzenete is?
Számomra nem kérdés, hogy azért, mert a pápa és köztük valóban létezik néhány, közösnek látszó pont, és az egész akció ennek a meglovaglása.
Igaz, ezek a pontok csak bizonyos tartalmi csúsztatásokkal moshatók valóban egybe, ám mivel a vonatkozó csúsztatásokat már hónapok óta jól begyakorolták, ezek felturbózása egy percig sem jelenthet gondot.
A legfontosabb, közösnek hazudott pont a „békepártiság” témája.
A pápa, a hivatásából eredően, fegyver- és háborúellenes, ennyiben – vagyis az univerzalitás szintjén – valóban békepárti. Ami azonban semmiképp sem jelenti azt, hogy egyszersmind megalkuvás- és önfeladás párti is lenne. Rendszeresen egyértelművé is tette, hogy ő nem arról a békéről beszél, amely a jelenlegi status quo alapján jöhetne létre, ha hirtelen ott rekesztenék be az Ukrajna elleni háborút, ahol az most éppen áll. A csúsztatás itt tehát abban áll, ahogyan a „békemenetesek” úgy tesznek majd, mintha a pápa univerzális békevágya azonos lenne az ő, merőben pragmatikus, a harmonikus putyini barátság nyugalmát jelentő békevágyaikkal.
Emellett még ott van a keresztényüldözés témája, amely Orbán részéről szintén velejéig hamis. Egyrészt mert ő ott kiáltozik keresztényüldözésről, ahol semmi ilyesmi nincsen, másrészt mert azt, hogy kit és mit kell keresztényellenesnek tekinteni, ő maga jelöli ki, önkényesen. /Annak például, hogy meleg emberek nemcsak a gyakorlatban, hanem a jog legitimálásával is szeretnének házasságban élni, az égvilágon semmi köze semmiféle keresztényüldözéshez vagy keresztényellenességhez. Ugyanígy a liberális eszmék terjesztése sem ellentétes a kereszténységgel, ld. például a 19-dik század liberális katolicizmusát is (”Szabad államban szabad egyház”), amely kifejezetten meghatározó volt, a forradalmak korszakában./ A pápa ez ügyben is számos, nagyon egyértelmű nyilatkozatban tette világossá, hogy ő viszont a tényleges, a hitük miatt megtámadott keresztények védelméről beszél, és nem az ilyen, merőben koncepciós kitalációkról.
Mindez pedig azt jelenti, hogy amire Bayer készül, az egy pontosan ugyanolyan kiállás lesz az orbáni hatalom mindenhatósága mellett, mint az összes eddigi, és ennyiben egyértelműen csak a pápával való szembenállásként lehet értelmezni.
Aki tehát akár egy pálfordulást, akár csak egy pávatáncot képzel a bayeri gesztus mögé, az alapjaiban téved.
Az egésznek a hatását pedig majd az fogja eldönteni, hogy mi hangzik el közben a pápa által celebrált misén, illetve hogy mindezt majd hogyan tálalják a pártpropagandisták híradói.
Ezt majd meglátjuk. Addig is a magam részéről elnézést kérek mindazoktól, akik esetleg már nekiláttak mémeket-poénokat gyártani arról, miszerint ezek most valamitől annyira besz@rtak, hogy ijedtükben még a Bayert is képesek voltak rávenni a meghunyászkodásra, és én most ezzel elrontottam a játékukat. Biz’isten nem ez volt a célom, pláne, hogy már én is szeretném annak a besz@rtságnak a jeleit látni, de szerintem ez most még nem az.
Viszont igen remélem, hogy előbb-utóbb jön valami olyasmi is, ami már az lesz.
Utóirat: Bayer hétfőn délelőtt a blogján jelentette be, hogy nem igaz, amit róla híresztelnek. Ő ugyanis annak ellenére sem hirdetett békemenetet, hogy „már az összes hülye megírta”:
„Annyit mondtam, legyünk ott nagyon sokan, jöjjenek azok is minél többen, akik békemenetre szoktak járni. Ebből lettek az üvöltő címek, miszerint én békemenetet hirdettem. Nem hirdettem” – írja Bayer, bár 1:01-nél tényleg az hagyta el a száját, hogy „legyen ez egy békemenet” – idézi a 24.hu.

Ugye, mennyire píszí voltam, amikor azzal a szóval jelöltem őt, hogy „újságíró”?

Címkép: Pápai Gábor