Jön a hétvége Ferenc pápával

Posted by

A Twitteren üzent a magyaroknak Ferenc pápa. „A jövő pénteken Budapestre, Magyarországra megyek. Európa közepébe utazom, amely felett a háború jeges szelei fújnak továbbra is, miközben oly sokan kénytelenek elmenekülni otthonaikból, ami sürgős humanitárius kérdéseket tűz napirendre” – fogalmazott bejegyzésében. Drága magyar testvéreim, tudom, hogy nagy erőfeszítéseket tesztek érkezésem előkészítése alkalmából, amit szívemből köszönök. És arra kérlek mindnyájatokat, hogy tartsatok velem imáitokban – tette hozzá.

Ferenc pápa április 28-án, pénteken 10 órakor fogadják a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A hivatalos fogadtatás, majd a Sándor-palota előcsarnokában tartandó ceremónia után a program szerint 25-25 percen át tart megbeszéléseket Novák Katalin köztársasági elnökkel, majd Orbán Viktor miniszterelnökkel. Ezt követően a civil társadalom képviselőivel, illetve diplomatákkal folytat megbeszéléseket, délután pedig a magyar egyházi vezetőkkel, továbbá szeminaristákkal találkozik. Szombaton a katolikus egyházfő magánlátogatást tesz a Boldog Batthyány-Strattmann László Intézet gyermekeinél, majd szegényekkel és menekültekkel beszélget. Később fiatalokkal találkozik a Papp László Budapest Sportarénában. Vasárnap reggel várhatóan több tízezer hívő előtt mond szentmisét a Kossuth téren, és még e napon ellátogat a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Informatikai karához.
A Vatikán budapesti nagykövetségén, a XII. kerületi Gyimes utcában száll meg ferenc pápa az április 28-30. közötti magyarországi látogatása idején. A katolikus egyházfő külön lakosztályt kap az épületben. Két éjszakét fog eltölteni benne, védelmét a vatikáni titkosszolgálat és a svájci gárda látja el. A magyar rendőrök hermetikusan le fogják zárni környéket a mellékutcákkal együtt, annyira, hogy kocsival még az ott lakók is csak különleges engedély birtokában engedéllyel, ellenőrzés után hajthatnak be. A Blikk szerint a vatikáni nagykövetség melletti építkezésre a pápalátogatás alatt nem lehet belépni majd, a környékbeliek pedig azt szeretnék, ha a most felszerelt térfigyelő kamerák utána is  megmaradhatnának.  A pápa vasárnap délután utazik vissza a Vatikánba.

Új Hét/NépszavaÍ/Blikk