Bagdy Emőke Laposföld-díja

Posted by

A Szkeptikusok Társaság a díjat 2021-ben indította útjára azzal a céllal, hogy egy tudományos citromdíjjal “kitüntessék” azon Magyarországon élő/működő személyek vagy intézmények, szervezetek valamelyikét, akiknek az elmúlt évben tanúsított munkásságát a nagyközönség és a Szkeptikus Társaság is a legkárosabbnak ítéli össztársadalmi szempontból, különös tekintettel a tudományba és a tényekbe vetett bizalom megrendítésére. Az első ilyet a vírusszkeptikus Gődény György kapta meg.

Idén a jelöltek között volt Bogár László közgazdász a “jóslás kategóriájába tartozó laikus elemzéseiért, amelyeket széles nyilvánosság előtt olyan köntösben fogalmaz meg, amely azt a látszatot kelti, mintha az előrejelzései megalapozottak lennének”, Máté Gábor pszichológus, “a lelki traumék és a daganatos megbetegedések közötti összefüggések tudományosnak feltüntetett túldimenzionálásával tévhitek terjesztéséért, valamint az orvosi etika szabályainak a rendszeres és súlyos megsértéséért”, továbbá a népszerű műsorvezető, Sebestyén Balázs is a “tényekre alapuló tájékoztatás és szórakoztatás helyett a szóbeszédekre és laikus saját fejtegetésekre épülő, de nagyon határozottan, nagy nyilvánosság előtt előadott álhírek és összeesküvés-elméletek terjesztéséért.”

De végül nem ők, hanem Bagdy Emőke pszichológus érdemelte ki az idei Laposföld-díjat. Az indoklás szerint az elismerés a “szexuális fejlődéssel és a nemi szerepekkel kapcsolatos elavult, több évtizede meghaladott álláspont magabiztos és kitartó képviseletéért és ideológiai elköteleződésből fakadó rendszeres gendertagadó, homofób megnyilvánulásaiért, amelyeket gyakran fűszerez szabad megfogalmazású kvantumhalandzsával”.

“Ugyan szoros volt a verseny, de végül Bagdy Emőke nyerte a Laposföld-díjat. Bagdy korábban saját bevallása szerint tudományos alapokon bírálta a Meseország mindenkié című könyvet, és ez annyira hitelesen sikerült, hogy közel ezer hazai pszichológus határolódott el a tudománytalan megállapításaitól. Bagdy később a választások előtt aztán arra buzdította az embereket, hogy Németh Szilárd fideszes politikust támogassák a voksolásnál.”

Pozsgay Balázs
>Miért van az, hogy a hatalom által kedvelt, időnként kegyelt emberek annyira mélyen áldozatok, időnként áldozatszerepbe is rakják magukat, amint az történik, hogy egy se pénzügyi, se szakmai hatalommal nem rendelkező valaki vagy valakik rosszat mondanak róla?

Továbbá:
1. Szerintem nem a Szkeptikusok Társaságának a tisztsége pszichológusokról, tudományos állításokról véleményt mondani.
2. Az országos sajtót soha nem érdekelte a Szkeptikusok Társasága, csak most, hogy lehet jó kis kultúrharcos gerjedelmeket írogatni. Ez az egész jó káros az ország egészére nézve.
3. Sajnos Bagdy nem érti a véleménynyilvánítás szabadságát, hogy az mit jelent. Ezt mondta:
,,Ezt viszont a szabadság eszméjét, s a szabadság lobogóját cipelők nehezményezik, miközben ők maguk azok, aki nem örülnek a szabad véleménynyilvánításnak.”

Nem erről van szó. Arról van szó, hogy a véleménynyilvánítás szabadságába az is beletartozik, hogy egy társaság azt mondja, hogy szerintük Bagdy hülyeséget beszél. Senki nem mondta, hogy helyes lenne betiltani Bagdy véleménynyilvánításait. Csak a tartalmukat kritizálták.

Címkép: Bagdy Emese Duna-díjat is kapott Kövér Lászlótól