A kormány kiberháborúja

Posted by

Szalay Dániel
>Fokozódik a kormánytól független magyar hírportálok elleni kiberháború. Már tíz fölött jár a magyar médiumok elleni, elmúlt napokban indult internetes bűncselekmény- sorozathoz kapcsolódó ismert esetek száma. A kiterjedt támadássorozat miatt számos olyan portál vált elérhetetlenné, melyek nem tartoznak az Orbán-kormány kedvencei közé. A támadások csorbítják a tájékozódás és a tájékoztatás zavartalanságát, valamint anyagi károkat is okoznak a médiumoknak. Egy hét alatt kétszer is túlterheléses típusú (úgynevezett DDoS) támadás érte a Magyar Narancs internetes oldalát, a magyarnarancs.hu-t, és velük együtt már tíz fölött van azon hazai online médiumok száma, melyek az elmúlt napokban átmenetileg elérhetetlenné váltak, illetve komolyabb működési zavart tapasztaltak az ellenük irányuló kibertámadások miatt.
Órákra megbénítva a tájékoztatás és a tájékozódás
A Magyar Narancs szerkesztőinek elmondása szerint először április 13-án, csütörtökön észlelték, hogy a szerverüket a reggeli órák óta hackerek támadják, és emiatt nem mindig érhető el a médium internetes tartalomszolgáltatása. Délután 2 órakor már a hírszerkesztők és a napi szerkesztő a hírek kiélesítésekor is nehézségekkel szembesült, az oldal nehezen töltött be, és a szerkesztőségi felületen nehézkessé vált a munkavégzés. Az órákig tartó jelenség azután lassan elkezdett alábbhagyni, de április 20-án, tegnap, az
egy héttel korábbival szinte megegyező időpontban, délután 3 órakor teljesen leállt a magyarnarancs.hu és a szerkesztőségi rendszer, és mint kiderült, ismételten túlterheléses támadás történt – mondta el a Media1.hu-nak Ambrus Vilmos, az online médium szerkesztője, hozzátéve, hogy a Magyar Narancs oldala közel két órán keresztül, délután 5 óráig elérhetetlen volt, utána állt helyre újból.

A túlterheléses támadások (DDoS) célja egy internetes szolgáltatás, például egy portál lassítása vagy akár teljes megbénítása. Ezt a támadók úgy érik el, hogy a szerverekre egyszerre olyan nagy mennyiségű adatlekérési igényt zúdítanak rá különféle internetes címek mögé bújva, hogy a rengeteg kérés kiszolgálása egy idő után elfogyasztja a kiszolgáló infrastruktúrán az erőforrásokat, a memóriát, a sávszélességet, a processzorokat, így teljesíthetetlenné válnak a kérések azok számára is, akik tisztességes célból, magyarán tájékozódás érdekében, olvasni nyitják meg a lapokat. A támadások azért nehezen megfoghatók, mivel a világ számtalan országából, akár több millió internetes cím mögé bújva érkezik adatlekérési igény.
Egymás után mindenkit támadnak
Az elmúlt napokban támadás érte a 444.hu-t, a HVG.hu-t, a Népszava.hu-t, pár óra leforgása alatt többször is megtámadták a médiapiaci ügyekkel foglalkozó lapunkat, a Media1.hu-t és a szintén hozzánk kapcsolódó Vipcast powered by Media1 podcast felületet (vipcast.hu). Az Ellenszél, az Ellenlábas és a Balramagyar című ellenzéki lapok, továbbá az ugyancsak ellenzéki Nyugatifény.hu és a Hírhúgó is ostrom alá került és megbénult egy időre. Az egyik lapot Kanadába menekítették, mivel internetes partnerük tehetetlennek bizonyult az óriási támadással szemben. Portálunkat, a Media1.hu-t néhány nappal ezelőtt hirtelen 20 millió adatlekéréssel, majd egy tegnap esti újabb támadási hullámban már 40 millió adatlekéréssel bombázták. A támadások amerikai, orosz, kínai, bangladeshi, indiai, francia és más, több esetben egzotikus országbeli IP címekről is érkeztek. Az újbóli támadás megint érintette a Vipcast podcast oldalunkat is.
Rendőrségi ügy
A bűncselekmény-sorozatban megtámadott oldalak egyike, a Nyugatifény már közölte, hogy a rendőrség kiber-bűncselekményekre szakosodott osztályához fordul feljelentéssel a rendszerének megbénítása miatt. Az oldalak megbénítása a Büntető Törvénykönybe ütközik, és a lap bízik benne, hogy a rendőrség komolyan veszi az ügyet, és nyomozása eredményes lesz, sikerül elkapni a támadót. A Nyugatifény úgy véli, hogy politikailag motivált támadásról lehet szó, de konkrét bizonyítékot erre nem említettek, ez inkább feltételezésnek tűnik, aminek az ad táptalajt, hogy az elmúlt napok nagy támadásaival összefüggésben egyelőre kizárólag olyan lapok megtámadásáról érkezett hír, melyek nem tartoznak a kormányhoz közeli médiumok táborába.