Románc Amerika elmaradott világában

Posted by

Paddington

Alighanem szerencsés voltam, hogy Ali Hazelwoodnak (aki nemrég emelkedett üstökösként a sikerkönyvek szerzői közé) csak a második könyvét olvastam először. Első kötete, A szerelem képlete hatalmas siker volt, és magasra tette a mércét. Akik azzal kezdték, és túl hamar vették kezükbe ezt a második regényt, kissé csalódottak voltak. Nekem viszont szórakoztató órákat szerzett egy Európát átszelő repülőút erejéig. Bár a történet „meglepő csavarjai” közül a legfontosabbak csak azoknak meglepőek, akik még nem láttak vagy olvastak vígjátékot, romantikus komédiát vagy hasonlót – ám a kiszámíthatóság ellenére kellemes kikapcsolódást jelent.

Az írói álnéven publikáló szerzőről annyit lehet tudni, hogy Olaszországban született, élt Japánban és Németországban, majd az USÁ-ba költözött és idegtudományból szerzett doktorátust. Miközben szakterületén professzorrá nevezték ki, jelenleg szabad bölcsészetet tanul a Harvardon. Mindkét regénye és az angolul STEMinist (ami a STEM, azaz science, technology, engineering and mathematics = természettudomány, technológia, mérnöki tudományok és matematika rövidítése és a feminist, azaz feminista összevonása) novellák címmel kiadott sorozat a természettudományok hagyományos, és az USÁ-ban még mindig férfiak által uralt világában játszódik, hősei pedig – ahogy ez sejthető az eddigiekből – öntudatos tudós nők.

Míg Európában egyre inkább azzal küzdünk, hogy alig vannak férfiak az egyetemeken, főként a fiatalabb generációkból, az USA végtelenül hagyománytisztelő és így erősen patriarchális világában nőként boldogulni nem könnyű. Mi (itt Nyugat-Európában, ahol éppen dolgozom) éppen azzal szenvedünk, hogy találjunk egy férfi kollégát, aki részt fog venni a doktorandusz-jelentkezők interjúin, az amerikai természettudományos világban a továbbra is nagyon kevés a nő. A szerző, mivel szerencsétlenségére nem az európai akadémiai világban próbál navigálni, a saját tapasztalataira épített történeteiben még nagyon távoli álomféle a női egyenjogúság.

Könyvajánlóm további részét csak azok olvassák el, akik már olvastak/láttak tévedések vígjátéka típusú történeteket. A következő bekezdésekben szereplő „leleplezések” semmit nem vesznek majd el a szórakozásból számukra.

Bee Königswasser a tudományt választó nők archetípusa. Okos, kicsit különc, kanapészörfben verhetetlen és érzelmi analfabéta. Ráadásul a legváratlanabb pillanatokban tud elájulni, innen a kötet címe. Példaképe Marie Curie-Sklodowska (aki a névadója az előzőekben említett doktori képzésnek, ahová éppen felvételiztetünk, és amire szinte nincs férfi jelentkezőnk sem) és @MitTenneMarie felhasználónévvel nagyon sikeres Twitter-csatornája van – bár senki sem tudja, hogy az álnév mögött Bee van. A tudományos életben jelentős szerepet játszanak a Twitteren zajló informális beszélgetések, amit csak azért érdemes megemlíteni, mert Magyarországon a Twitter kevésbé használt közösségi médium.

A nyilvános tweeteken kívüli privát beszélgetéseken keresztül @MitTenneMarie ismeretlenül is jó barátságot alakított ki egy hasonlóan álnév mögé rejtőző férfi tudóssal, @Shmacademics-szel. Egy időben Bee bizalmatlan volt vele, mivel férfiként azonosítja magát. A „progresszív” gondolkodás szerint ez most elvárás, hiszen a „cisz férfiak” biztosan nőgyűlölőként viselkednek. Magánbeszélgetéseikben megosztják egymással magánéletük kihívásait is, bár fogalmuk sincs, ki rejlik a másik felhasználóneve mögött.

Bee nemezise (ó, mily fennkölt fogalmazást rántottam ide!, szóval Isten büntetésének képviselője) Levi Ward, akivel még a doktori iskolából ismerik egymást. Kissé közhelyes ő is, hiszen nem csupán okos, de magas, jóképű és kockahasú is. Levi az első perctől kezdve képtelen volt akár csak ránézni Bee-re, kerülte, mint a tüzet. Most egy NASA-projekt (hatalmas lehetőség!) arra kényszeríti őket, hogy együtt dolgozzanak. Nagyjából a huszadik oldalon nyilvánvaló, hogy Levi első látásra belezúgott a lányba (akinek akkor éppen vőlegénye volt), és ezért képtelen vele a normális kommunikációra. És naná, ő az a bizonyos másik Twitter-felhasználó. Ez a kiindulópontja – részben az is, hogy mi tudjuk már rég, ők meg nem – a szórakoztató cselekmény jelentős részének, bár szerepet kapnak még más féltékenységek is, továbbá nem elhanyagolható a macskák jelentősége sem. A mai elvárásoknak és Netflix megfilmesíthetőségi elvárásoknak megfelelően természetesen van a primadonna és a bonviván mellett a történetben egy másik szerelmespár – a szubrett és táncoskomikus – is, akik szükségszerűen azonos neműek.

Az eddigiekből nyilván kiderül, hogy a regény vonzerejét nem az eredetisége jelenti. Hazelwood intelligensen és jó humorral tálalja a kiszámítható történetet, és ügyesen helyezi el az általa jól ismert akadémiai világban. Humora részben verbális, és ez komoly feladat elé állította a fordítót, Stier Ágnest, aki viszont remekül oldotta meg. Így a magyar olvasó kezébe remek kikapcsolódást kínáló kötet kerül. Mivel nem olvastam az első regényt, nekem pozitív élményt jelentett, és most biztosan elolvasom amazt is.

Ali Hazelwood

Ali Hazelwood: Eszméletlen szerelem
Fordította: Stier Ágnes
Maxim Kiadó, Szeged, 2023
400 oldal, teljes bolti ár 4999 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 3999 Ft,
e-könyv változat 3999 Ft
ISBN 978 963 499 6293 (papír)
ISBN 978 963 499 6323 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Mint egy lila hajú jedi, aki egyensúlyt hoz a férfiak uralta univerzumba, Bee Königswasser egyetlen egyszerű elvet követ az életében: mit tenne Marie Curie? Ha a NASA felajánlaná neki egy neuromérnöki projekt vezetését, Marie kérdés nélkül igent mondana. Csakhogy a modern fizika anyjának sosem kellett osztoznia a feladaton Levi Warddal.
Jó, persze, Levi vonzó a maga sötét hajú, magas, metsző tekintetű módján. És erős karjaival romantikus hősként megmenti Beet, amikor a lány szorult helyzetbe kerül a laborban töltött első napján. De már évekkel ezelőtt, még a doktori iskolában teljesen világossá tette, hogy mit érez a lány iránt.
Bee laborfelszerelése nem jött meg, a kollégák levegőnek nézik, ezért úgy érzi, hogy a karrierje megint megfeneklik. Talán a nyakszirti lebenye játszadozik vele, de Bee esküdni merne rá, hogy Levi szép lassan a szövetségesévé válik, támogatja az ötleteit, és… felfalja őt a szemével. A lány neuronjai pedig lángra lobbannak. De amikor eljön az idő, hogy lépjen, és kockára tegye a szívét, egyetlen dolog számít: mit tesz most Bee Königswasser?

Olvass bele

%d bloggers like this: