Május: Margó Irodalmi Fesztivál

Posted by

BJI
>Vendégek (többek között)
Grecsó Krisztián, Tompa Andrea, Závada PéterHáy János, Kiss Judit Ágnes, Ai Weiwei. A tavaszi Margó Irodalmi Fesztivált új helyszínen, a margitszigeti Kristály Színtérben rendezik május 11. és 13. között. Három napon át könyvbemutatókkal, beszélgetésekkel, zenei programokkal várják az érdeklődőket. A legfrissebb megjelenések kapcsán egyebek között olyan témákkal foglalkoznak, mint a szülővé válás, a háború, az alkotói szabadság vagy a drog. Esténként pedig kifejezetten a fesztiválra létrejött zenés irodalmi produkciók töltik meg a színpadot a slamtől a metálig.

Bookline támogatásával megvalósuló rendezvény idén új helyszínre költözik: a Margitsziget egykori ásványvíz-palackozó üzeméből kulturális térré változott Kristály Színtérbe. Három napon át négy színpadon ötvennél több program várja az érdeklődőket. Délutánonként az irodalmi élet meghatározó szerzőit és új köteteiket bemutató beszélgetések, esténként pedig a Margóra megálmodott zenés irodalmi produkciók közül lehet válogatni. A fesztivál vendége lesz Beck Zoltán (30Y), fellép majd Prieger Zsolt és Balázsovits Mihály (Tink) is, akik úgy mutatják be Csokonai Vitéz Mihály verseit, ahogy a tankönyvekből nem ismerhetjük őket. A metál és az irodalom eddig még nem találkozott a Margó színpadán, de idén tavasszal ez is megtörténik a metálantológia megjelenése apropóján. Rendhagyó, közös műsorral lép színpadra a rapper 6363 (Gege), a költő Simon Mártonnal és a slammer Horváth Kristóffal (Színész Bob). Závada Péter A muréna mozgása című új verseskötetét meghívott zenészekkel mutatja be.A Margó Irodalmi Fesztiválon mutatja be új kötetét többek között a Mastercard Alkotótárs ösztöndíjat nyert André Ferenc, valamint Dezső András, Falcsik Mari, Ferber Katalin, Grecsó Krisztián, Háy János, Kemény Zsófi, Kleinheincz Csilla, Kiss Judit Ágnes, Ménes Attila, Pléh Csaba, Rakovszky Zsuzsa, Tompa Andrea, Vida Gábor és Závada Péter is.

Külföldi szerzőkből sem lesz hiány. Andrei Dósa román író Füveskönyv című regényével érkezik Budapestre, ahol megjelenés előtt mutatja be a Margó és a Helikon Kiadó gondozásában elinduló könyvsorozat, a Margó Könyvek első kötetét. A fesztiválra érkezik az iráni kurd költő és újságíró, Behrooz Bocchani is, akinek aNincs barátunk, csak a hegyek című börtönnaplója 2021-ben jelent meg magyarul, valamint Thomas Erikson, az Idiótákkal körülvéve szerzője is. A tavaszi Margón debütál a kínai képzőművésszel, Ai Weiwei-jel készült riportfilm is, melyben korunk egyik legmeghatározóbb művésze idézi fel a számkivetettségben töltött éveket, és mesél arról, hogyan formálta a gondolkodását és művészetét a totalitárius rendszer, amelyben apja és ő élt.

Az új helyszín lehetőséget adott arra, hogy a különleges irodalmi-zenei programoknak és a beszélgetéseknek is megtaláljuk a megfelelő teret, így igazán színes eseménnyel indítjuk idén a Margó évadot. Minden olvasó találhat kapcsolódási pontot, akár a szülővé válás, akár az életünket meghatározó történelem, egy nehéz kapcsolat vagy éppen a metálzene foglalkoztatja – mondta Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatója. – Hiszünk abban, hogy az irodalom alakít az olvasóján: egy margós nap után a látogatók új nézőpontokkal, ötletekkel, érvekkel és kérdésekkel indulhatnak haza a Margitszigetről.A Margó Irodalmi Fesztivál és a Bookline több mint egy évtizede dolgozik együtt azon, hogy találkozási pontot teremtsen írók és olvasók között.

Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a Margó Irodalmi Fesztivállal közösen, már több mint egy évtizede dolgozunk azon, hogy megmutassuk az olvasásban rejlő élményeket. A dedikálási és könyvvásárlási lehetőségen túl a résztvevők kipróbálhatják a közösségi térként is funkcionáló Bookline Teraszt, valamint a fesztivál pénteki napján Könyvcsere Piknikre hívjuk az olvasókat – emelte ki Sándor Gabriella, a Libri-Bookline marketing- és kommunikációs igazgatója. – Itt több száz mű cserélhet gazdát, elősegítve ezzel a könyvek újrahasznosítását.

A Margó Irodalmi Fesztivál folyamatosan bővülő programja a fesztivál honlapján és Facebook oldalán található. A belépés díjtalan, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.