Hétfőn tüntetés a státusztörvény ellen

Posted by

Pedagógusok, oktatók, oktatást segítők, diákok, szülők és mindenki, akinek szívügye az oktatás: szabjunk gátat a státusztörvénynek – csak együtt, közös erővel tudjuk ezt megtenni!
Számtalan eszközzel álltunk már ki azért, hogy javuljon az oktatás és az oktatás szereplőinek a helyzete, most itt az újabb lehetőség, hogy nyomatékot adjunk a szavunknak:
Találkozzunk hétfőn, április 24-én 16 és 17 óra között Budapesten a Kálvin téren, hogy a Belügyminisztérium elé vonulva megmutassuk: nem kérünk a státusztörvényből!

Állj ki velünk a minőségi oktatásért, a szabadabb oktatási dolgozókért és megbecsülésükért, a diákokért és a szülőkért: gyere hétfőn legkésőbb 17 órára a Kálvin térre! Ha pedig helyszínbiztosítónak is jelentkeznél, akkor kövesd a Facebook-esemény utasításait! Az oldalunkon már közel 5.000 oktatási dolgozó jelezte, hogy a státusztörvény bevezetése esetén elhagyná a pályát.

Miről szól a státusztörvény, miért tiltakozunk ellene? Például ezeket válaszolták az érintettek, amikor megkérdeztük tőlük, hogy mi számukra a legfelháborítóbb része a státusztörvénynek:
„A 6 hónapos felmondási idő, a magán eszközök megfigyelése, a 48 órás munkahét, hogy automatikusan életbe lép, és nem érvényes a meglévő szerződés által kimondott 2–8 hónapig terjedő végkielégítés. Hogy kevesebb lesz a fizetésem, mint most a túlóráimmal, mert ugye akkor már nem lesz túlóra.” (Kovács Klára, 15 éve pedagógus)

„Sokat gondolkodtam, de az egész helyzet olyan aljas, és méltatlan. Ami engem nagyon felháborít, az a technikai eszközök ellenőrzése. Az, hogy megfosztanak a szabad szólás lehetőségétől. Hogy a tanári autonómia maradékát is felszámolják, az életünket asztal mögött ülő bürokraták akarják irányítani. A felmentési idő lecsökkentése 2 hónapra. Az már csak hab a tortán, hogy a jubileumi jutalmat is kihúzták a zsebemből, mert ha az öregségi korhatárig dolgozom is, akkor sem lesz meg a 35 év, amivel rendelkezni kell. Egyetlen bűnöm, hogy gyerekeket szültem, és 2 éves korukig otthon maradtam velük.” (Tímea, 33 éve pedagógus)

„Az egész koncepció elfogadhatatlan, mert az oktatás több alap problémáját nem is érinti (pl.: tananyag, diákok leterheltsége). A jövőt, az ifjúságot teszi még inkább tönkre, és azt várják, hogy ehhez birkamódon asszisztáljunk. Megalázó a minősítési elképzelés, az ingyenmunka, végeredményben ez egyenlő a jobbágysorssal.” (anonim, 16 éve a pályán)

Álljunk ki az oktatási dolgozókért és a diákokért hétfőn (és minden nap)! 

aHang csapata