A jövő politikusa

Posted by
Donáth Anna
>Emlékeztek még Pankotai Lilire? A tavaly október 23-i tanártüntetésen kritizálta kemény hangú beszédében az oktatási rendszert. A saját iskolája pedig ahelyett, hogy büszke lett volna a jövőért aggódó diákjára, inkább elhatárolódott tőle…
Lili azóta iskolát váltott, az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban tanul. Nemrég megkeresett, hogy egy iskolai projektmunka keretében szívesen megnézné, hogyan zajlik a munka az Európai Parlamentben. Rögtön megtetszett kezdeményezőkészsége és kíváncsisága, ezért meghívtam, hogy tartson velem az áprilisi plenáris hétre Strasbourgba.
Lili nagyon felkészülten érkezett: minden tudott a Fit for 55 klímavédelmi csomagról, ami ennek a hétnek egy fontos témája itt, Strasbourgban. Sőt: még azt is kiszúrta, melyek azok a vitás pontok, amire valóban oda kell figyelnünk a klímavédelmi csomag részleteinek kialakításakor.
Ráadásul Lili rendkívül kitartó is! Végigdolgozta velem a nem rövid strasbourgi napokat, részt vett a megbeszéléseken, végignézte a szavazásokat, sőt, még egy tévéinterjúm kulisszái mögé is betekinthetett. És persze rengeteget kérdezett, és nem félt elmondani a saját véleményét sem.
Le a kalappal Lili előtt, felkötheti a gatyáját minden mai politikus, mert az új generáció nemcsak felkészült, de mer és tud is vitázni, és kiállni az érdekeiért. Nem csoda: az ő jövőjükről van szó!
Nagyon örülök, hogy Lili engem keresett meg a projektmunkájával. Hozzáállása példa az egész generációja számára: nemcsak érdemes, de muszáj foglalkoznunk a közélettel, muszáj foglalkoznunk a jövőnkkel.