Szalonképtelenség

Posted by

Lana meséi
>(Ezt a levelet Barbárország leendő uralkodójának vetette papírra egy lengyel grófnő.
Egy hazafias érzelmű apród pedig elcsente a palotából. A grófnő nevét a
személyiségi jogok miatt nem áll módunkban nyilvánosságra hozni.)
Látja, levelet írok magának édes úr. Ez azt jelenti, figyelek magára. Azért teszem,hogy ön is figyeljen rám. Most, hogy nemsokára királlyá fogják koronázni, higgye el kedvesem, jól jön a jó tanács és egy segítő társ. Sokat gondolkodtam az ön karrierjén és arra a megállapításra jutottam, maga többre érdemes. Az viszont nagyon nagy baj, hogy nincs maga mellett senki, egy igazi úr, vagy egy úrhölgy, aki bevezetné önt az európai uralkodó dinasztiák köreibe. Mert a jelenlegi társasága ezt teljességgel lehetetlenné teszi. Értse meg, változtatnia kell. De önnek ezt nem kell elmagyarázni, az élete csak a változásokról szól. Most azonban nagy lépést kell tennie. Azt javaslom, cseréljen ki mindenkit maga körül, aki akadályozza a vágyott szalonokba való belépést. Mert tudja azt kedvesem maga is nagyon jól, hogy akik ma körül veszik, azok között bizony egy szalonképes sincs. Példát akar? Nézzük csak azt az ájtatos manót, aki imádattal issza minden szavát, szenteskedik, de közben a maga kamarásával bújik ágyba. Ó, micsoda fertő! Vagy ott van az a hájpacni haverja, aki nem ismeri még az asztalkendő használatát sem, mindig csöpög a zsír vaskos ajkáról. Azonnal tüntesse el kérem, küldje oda, ahová való. Vagy ott van az az őrült magyarkodó, fajgyűlölő, idegbeteg ifjúkori barátja, aki folyton retteg és katonákkal veszi körül magát. Az udvari bolondjáról meg nem is beszélek. Minek?
Jaj, ne feledjem ki gyerekkori pajtását sem, mert nem is tudja, mióta megnősült, milyen veszélyes lett magára nézve. A feleség egy igazi boszorkány, akit a
középkorban megégettek volna, s van is esze, ezért hozhat magára nagy bajt. Kiforgatja majd a vagyonából, meglátja jó uram. Szóval azt tanácsolom, helyezze új
alapokra az életét, jól gondolja át a koronázása előtti időt, mert ha nem teszi, senki nem fog tudni magán segíteni. De itt vagyok én, egy lengyel őrgrófi család sarja, aki – csengő aranytallérokért -, szalonképessé teheti önt sok udvarban. S egy öreg barátné, nagyon jól fest majd az oldalán, higgye el. Igaz utódokat nem ígérhetek már, hiszen benne vagyok a korban, de úgyis sok éhes száj sorakozik már a családjában, elég lesz azokat etetni.
Szalonképesség, ez legyen a jelszó. Akár ki is plakátolhatja, hogy lépten nyomon mindenki lássa, mi a cél. Szóval szalonképesség. Ezen kívül már mindent megszerzett, ha nem is dicsekszik vele oly nagyon. Jól csinálta. Megdicsérem, mert soha nem fognak rájönni a pórnépek, – meg is érdemli mind jó uram -, hogy kilopta alóluk még a lyukas lepedőt is. Szóval szalonképesség, nem győzöm ismételni. Vagyis udvarképesség. Olyan emberré kell válnia, akit be lehet mutatni az udvarokban. Ez lebegjen ön előtt éjjel, nappal, mert ugye tudjuk, most drága uram még ezekre a vágyott helyekre nem mehet. Tudja ezt maga is, elég a tükör elé állnia.
Ígérem, ha maga mellé vesz, mindenben segíteni fogom. Megtanítom öltözködni, szépen enni, beszélni, s egy gyors fogyókúrára és plasztikai műtétre is benevezem, hogy visszanyerje ifjúkori énjét. Cserébe nem kérek mást, csak a fele királyságát. A jó munkát ugyanis meg kell fizetni.
Várom megtisztelő válaszát.

P. S.
Megmutattam a levelem a nagynénémnek, az egyetlen még élő rokonomnak és azt mondta, országaink már nincsenek olyan jó barátságban, mint régen, mert kegyelmes uramék az utóbbi években vandálokként viselkednek. Ahová beteszik a lábukat, mindent lerombolnak. Azt is mondta drága néném, igen, így szó szerint, ne
kezdjek egy barbárral. Még a fele királyságért sem. Vannak még kelet felé gazdag, feltörekvő uralkodók, akiknek érdemes segítő kezet nyújtani. Látja, bennem megvolt a jószándék, az akarat, de család szava szent. Ezt még maga is megérti, nem szabadkozom. Na akkor vissza minden, boldoguljon kedves úgy, ahogy tud.