Vireo a kis magyar műhold

Posted by
>Új magyar műhold a világűrben: elindult VIREO küldetés . A magyar kisműhold neve VIREO (Virtual Intelligence Realization for Earth Observation), fejlesztője és gyártója a C3S Kft. Méretét tekintve 3U, azaz 3 egység, amely azt jelenti, hogy a cipősdoboz nagyságú kockaműhold, azaz CubeSat, mely három, egyenként tíz centiméteres élhosszúságú kockából áll. A VIREO küldetés egy kísérlet, amelyben a szakemberek azt próbálják ki, hogyan támogatja a mesterséges intelligencia a Föld világűrből történő fotózását.
Hogy ez kiderüljön, a műholdat kamerákkal szerelték fel, a mesterséges intelligencia pedig még a fedélzeten előzetesen feldolgozza azokat a képeket, amelyeket a rendszer leküld a Földre.
Ezzel a technológiával gyorsabbá és hatékonyabbá válhat a földmegfigyelés, amely többek között olyan ágazatokban jelenthet előrelépést, mint a katasztrófavédelem, mezőgazdaság vagy  energiakitermelés, hiszen az űrből érkező felvételekkel gyorsan és pontosan követhetőek a földfelszín változásai és a nem várt események.A módszer továbbfejlesztése többek között olyan területek felé is utat nyithat, mint a műholdflották jobb összehangolása, az internet távoli vidékekre való eljuttatása, az űrbányászat, az űrszemét csökkentése vagy a nagyon távoli űrös küldetések sikere. A mesterségesintelligencia-technológiához kapcsolódó fejlesztésben a C3S partnere az aiMotive volt.

A VIREO a C3S Kft. és egyben Magyarország második 3 egységnyi műholdja, amelyet a cég a jelenleg is űrben üzemelő RadCube műhold sikeres misszióját követően valósított meg. A hároméves élettartamra tervezett műhold felbocsátása a kaliforniai Vandenberg Space Force Base-en történt egy Falcon 9 rakétával 2023. április 15-én.