Európát nem érdekli a bankválság

Posted by

Zsiday Viktor
(Citadella)

EUR/USD: éves csúcs; EUR/JPY: 8-éve nem volt ilyen magas heti záróár; Európai részvények(Eurostoxx 50): másfél éves csúcs, európai kötvényhozamok (német-10-éves): egyhónapos csúcs. A tőkepiacok ítélete elég egyértelmű.

Ezt üzenik: az amerikai bankválság csak átmeneti megingást jelentett, nem tartóssokk, és hatását leginkább az USA-ban érezteti, de ott sem tragikus módon. Lehet, hogy az Egyesült Államokban valóban leállnak a kamatemeléssel, de Európában továbbra is erős az inflációs kockázat, a növekedési kilátásokat az elmúlt hetek megingása nem rontja észrevehetően (mert az európai bankszektor jobban feltőkésített és nem érinti a betétkivonás), és emiatt a kamatemelések folytatódnak. Ennek hatására pedig minden devizával szemben nő az euró kamatelőnye, ami miatt felértékelődik.

Nem tudom, hogy a fentiek mennyire igazak, de úgy tűnik, hogy a globális tőkepiacok erre a konszenzusra jutottak. Amennyiben ez igaz, akkor az elmúlt hetek „bankválsága” csak egy nagy kirázás volt az alapvető trendekből, amelyek most ismét újraindulnak. Nekem személy szerint erős kétségeim vannak a globális
növekedéssel kapcsolatban, de a fenti piaci jelzések túl erősek ahhoz, hogy ignorálni lehessen őket. Don’t fight the tape! (ne kereskedj a piaci trendekkel szemben)