Ha a németek bosszantanak, veszünk a franciáktól

Posted by

Berliner Zeitung
>Magyarország – ha Németország blokkolja a Siemens-t,veszünk-a-franciáktól„Ha a németek bosszantanak minket, majd a franciáknál vásárolunk” – ezzel a címmel közölt cikket a berlini napilap arról, hogy a német kormánynak fenntartásai vannak amiatt, hogy Magyarország közel áll Oroszországhoz, és ezért most a Siemens elveszíthet egy megrendelést.

A Berlin és Budapest közötti viszály következtében a Siemens elveszítheti a Roszatom vezetésével épülő PAKS II-vel kapcsolatos megrendelését, mert a német kormány blokkolja, hogy a Siemes Energy szállítsa a két új reaktor vezérlő egységeit. A német vállalat konzorciális partnere, a francia Framatome a magyar sajtó szerint már megkapta az állami engedélyt, de a lap értesülése szerint a német hatóság húsvétig nem adott ki engedélyt a Siemensnek. Az ügyet ismerő bennfentesek szerint a projektben résztvevők körében csodálkoznak azon, hogy egy ilyen blokád lehetséges az unióban.

Amens egy szóvivője kérdésre nem kívánt állást foglalni. Idézte viszont a cég vezetőjének a február 27-i közgyűlésen elhangzott megjegyzésére, miszerint „a kiviteli engedély még várat magára, de számunkra elsősorban a politika primátusa az iránymutató, és ebben benne foglaltatik, hogy természetesen tartjuk magunkat a fennálló szankciós szabályozásokhoz”.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter viszont nem akarja, hogy tovább várakoztassák. A héten Moszkvában a paksi bővítésről szóló szerződés változtatásairól írt alá megállapodást. Bírálta azokat az „illegális” fáradozásokat, amelyekkel igyekeznek blokkolni a két ország közötti nukleáris együttműködést. A lap szerint a magyaroknak az a problémája, hogy az új szerződéseket engedélyeznie kell az Európai Uniónak. A Moszkvával kapcsolatos politikában mind Brüsszel, mind Berlin kemény vonalat követ, és tud Magyarországnak bosszúságot okozni, noha Budapest kifejezett kivételezésekben részesült az Oroszországgal szembeni uniós energia-bojkott rendelkezései alól, és olaj- és gázimportjának továbbra is 80 százalékát szerzi be Oroszországból.

Mivel nem világos, hogy Berlin engedélyezi-e a Siemens Energy számára a projektben való részvételt, Magyarország „a Framatome paksi bővítésben való szerepének további erősítéséről tárgyal” – amint ezt a Paks II jelezte a honlapján.

Címkép: Paks2 modell