Hogyan vásárolta be magát 0rbán az amerikai republikánusokhoz?

Posted by

Az már eddig is ismert volt, hogy a magyar ellenzék dolláradományait éjjel-nappal emlegető Fidesz a CPAC-konferenciákon és különböző családügyi összefogásokon keresztül Orbán Viktor és kormánya jelentőségén, valamint az ország méretén messze túlmutató, erősen szimbolikus szerepet tölt be a Donald Trump elnöksége utáni amerikai jobboldal térfelén. Az viszont kevéssé tudott, avagy kevésbé hangsúlyozott része a történetnek, hogyan is kezdődött ez a nagyon is rendszerszerű befolyásépítés.

Moss Robeson arról lett ismert, hogy az ukrán szélsőjobboldal amerikai kapcsolatainak legfőbb szakértője. Legújabb kutatási projektjére is az ultranacionalista amerikai ukránok tanulmányozása közben bukkant rá: ez a washingtoni, jobboldali körök által finanszírozott Kommunizmus Áldozatai Alapítvány (Victims of Communism Memorial Foundation) és az azon keresztül alapított Kommunizmus Áldozatai Múzeum köré szerveződő, furcsa politikai kollektíva (vagy divatosabb szóval: politikai közösség).

Terror Háza a Fehér Ház mellett


A nyomozás középpontjában az a Marion Smith nevű, dél-karolinai illetőségű konzervatív aktivista áll, aki már 2009-ben sikeresen vonta be kezdeményezéseibe Orbán köreit. A Victims of Communism (VOC) ezek közül azért fontos, mert lényegében
a kommunista-államszocialista diktatúrák áldozatainak emlékét próbálja meg felhasználni, hogy a gazdagok adózását vagy a szakszervezeti és munkásjogokat követelő balos mozgalmakat befeketítse azzal, hogy valójában a GULAG-okat és a népirtást támogatják.

A teljes cikk itt olvasható

https://merce.hu/2023/04/11/tamad-a-dollarjobboldal-hogyan-vasarolta-be-magat-orban-az-amerikai-republikanusokhoz/

Címkép: Orbán és Steve Bannon