A gyűlölet olyan, mint a drog

Posted by

Jobbágy Tibor
>Hogyan juthatott el Orbán idáig?
Orbán elhatárolódott a Woke-jelenségtől – amit egy vírus-jelenséghez hasonlítva utasít vissza –, amely ellen saját szavai szerint „be van oltva”.
Hogy mit is kell aktuálisan értenünk a Woke-on, azt az Index cikkéből vett idézetből tudhatjuk meg:
„Teljes polgárjogot a szó 2017-ben nyert, amikor az Oxford Dictionary is külön szócikket rendelt hozzá: e szerint a melléknévként használt woke a rasszista társadalmi igazságtalanságot visszautasító, felvilágosult személyt jelöli.” – vagyis Orbán valójában a társadalmi felvilágosodás híveitől, az antirasszistáktól határolta el magát.
Kérdés: Mi különbözteti meg őt ezek után a szélső jobbtól, mindattól, amit a Mi Hazánk tűzött a zászlajára? A kérdés nyilvánvalóan költői, de ha mégis válaszolni akarunk rá, akkor a válasz egyetlen szó: SEMMI!
(Az Index írása itt olvasható: https://telex.hu/belfold/2021/09/24/mi-az-a-woke-ami- ellen-be-van-oltva-orban-viktor)
A „hogyan juthatott el Orbán idáig” kérdésre is viszonylag könnyű megtalálni a választ, ha észrevesszük a párhuzamot a választói egyben tartásának érdekében folytatott állandó gyűlöletkampány és a drogfogyasztás között: mindkettő esetében egyre nagyobb dózisokra van szükség ahhoz, hogy ugyanazt a hatást tudjuk kiváltani.
És azt is látnunk kell, hogy Orbán számára innen már nincs visszaút.
A másik oldalt nézve pedig:
Ameddig az ellenzék továbbra is a jelenlegi taktikát alkalmazva lényegtelen vagy akár lényegesebb, de csupán részproblémák kritizálásával van elfoglalva, addig kényszeredetten asszisztál a rendszer fenntartásához. Az egyetlen kérdés most már az, hogy hová tud mindez vezetni? Erről csak rossz és még rosszabb sejtéseink lehetnek. Azt pedig, hogy ezek a sejtéseink valóra is fognak válni, az ellenzék jelenlegi struktúrája (pártösszetétele, szereplőinek minősége, a se külön-külön, se együtt) gyakorlatilag garanciát is jelentenek.
Az egyetlen vékonyka reménysugár, hogy történni fog valami váratlan – Orbán számára végzetes – dolog, aminek sajnos egyelőre még halvány jele sincs.