Hihető Tamás és megvédett gyerekek

Posted by
Pársoros jegyzetek
Nagy Bandó András
>Ha egy tévés beszélgetésben látnom-hallanom kell, megborzongok. Ha szűkre szabott, „hivatalos álláspontot tükröző” mondatait olvasom, rosszullét fog el. Ha egyetlen találkozásunk emléke földereng, elvágom az emlékezés szálait. Amikor a Balaton mellett interjúvolt a köztévé műsorában, az sem volt neki passzoló szerep, mint ahogy ez, a mostani sem az: a kinevezés és a tisztség még nem tesz államtitkárrá, mint ahogy a zenében járatlan embert egy ajándékba kapott hegedű sem tesz prímássá.
Menczer Tamás a Facebook oldalán nemrég letudta az LMBTQ-val kapcsolatos aznapi penzumát: NER-álláspont és Orbán elvárásai kipipálva. Imigyen szóla hihető Tamás: „Hogy a cseh óvodákban és iskolákban mi történik, az a csehek dolga, semmi közöm hozzá. Ahhoz sincs közöm, hogy Jan Lipavsky hogyan neveli a gyerekét – ha van neki. De azt jó, ha tudja a cseh külügyminiszter, hogy Magyarországon kizárólag a magyar emberek döntése számít, és a magyarok egyértelműen úgy döntöttek, hogy a gyerekeket meg kell védeni. Mi, magyarok mindenre képesek vagyunk a gyerekeinkért, minél többen jönnek szemben velünk a szivárványos gyorsvonaton, mi annál erősebbek leszünk.”
No, akkor vesézzük ki MT szavait. Ahhoz, hogy neki mihez nincs vagy van köze, majd később. Először állapítsuk meg, hogy MT hazudik. A magyar embereknek egyáltalán nincs „döntésük”, ami itt történik, arról kizárólag egy „magyar ember”, Orbán dönt, aki a döntés után, akár MT nevű szócsöve szájával kürtöli világgá, hogy miről és mit döntöttek a „magyar emberek”. Ez épp olyan hazugság, mint az, hogy a magyarok 97%-a döntött az utolsó nemzeti inzultáció kérdéseit illetően.
A magyar emberek nem döntöttek, nem is dönthettek „egyértelműen” arról, hogy a gyerekeket meg kell védeni, és ez akkor is igaz, ha minden magyar ember (szülő!) meg akarja védeni a gyerekeit, de nem úgy, ahogy ezt Orbán és szócsövei hirdetik. Sőt: még tőlük is meg akarjuk védeni a gyerekeinket. Gyerekkoromban is elmondták, óvakodjunk azoktól, akik cukorral akarnak magukhoz édesgetni, de nem világosított föl senki (pedig akkor is jót tett volna), hogy miről szól a szexualitás, mi is a szerelem, hogy vannak hetero- és homoszexuálisok, hogy mivel kell majd szembenéznünk felnőttként. Orbán és szócsövei úgy akarják megvédeni a gyerekeinket, mint ahogy békét akarnak Ukrajnában: a  szavazó- és rajongótábort gyarapítani hazug szavakkal, mert ezek olyan jól hangzó szövegek.
Hogy mennyire álságos minden ezekkel kapcsolatos mondatuk? Közülük való volt a bebukott pedofil diplomata, a homoszexuális buliból ereszcsatornán menekülő EU-s képviselő, de még a keresztény értékrend szerint gyerekeket molesztáló papok is. Baromira védik a ministrálásra jelentkező gyerekeinket. Mindezt csupán azért soroltam, hogy hihető Tamás is megértse: homoszexuálissá nem pályaválasztási tanácsadás után lesz az Isten teremtette Ember. Sokak lettek a „normálisnak gondolt” embertől eltérő emberek, ő se lett tökéletes, és ezt minden megszólalásával bizonyítja is. A „célnak” (nagyjából) megfelel: önálló gondolata egy sincs, csak viszonylag jól adja tovább a propagandagépezet által kiagyalt szövegeket. De nézzünk csak a szemébe, és látjuk, érezzük, hogy leckét mond föl, mint a házi feladatot bebiflázó gyerek, akinek a szülei beígértek egy új okostelefont.
Egy okostelefon hihető Tamásnak sem ártana, legalább lenne a zsebében egy kütyü, ami mértékül szolgál. Tán még azt is közölné a tulajdonosával, hogy igenis közöd van mindenhez, ahhoz is, hogy a nem agymosásra kijelölt cseh gyerekek körében mi történik. Tanulhatna tőlük, a cseh felnőttektől is. Ők már megértik, mert megtanítják velük, hogy születhetünk ilyennek is, olyannak is, de minden változatban Isten teremtményei vagyunk. Milyen kár, hogy hihető Tamás a gonosz leckét is képes megtanulni, de tanulni azoktól, akiktől lehetne, nem.
Nem is tudom, miről jutott eszembe a pár éve elmondott poénom: tégy föl a spájz polcára egy dunsztosüveg szart, másnap már lekvárnak képzeli magát.