Együttműködő, vagy pusztító-e az emberiség?

Posted by

Két Hvg-idézet a miheztartás végett:
Stresszjelekkel szerzünk támogatást magunknak – olvasom a Hvg pszichológiai magazinjában. A Nottinghami Trent Egyetem és a Portsmouthi Egyetem közös kutatásában
tudniillik a stresszviselkedés paradoxonának eredtek nyomába. Nevezetesen annak az ellentmondásnak, hogy miért mutatják ki az emberek – az állatvilág logikájával ellentétben – mások irányába a gyengeségüket.
Vizsgálataikban arra bukkantak, hogy minél jobban be tudjuk azonosítani egy másik személy stresszjegyeit (például remegés, körömrágás, haj tekergetése), annál kedvesebbekké, segítőkészebbelé válunk velük szemben. A kísérletben videólejátszásokon szereplő személyekről kellett véleményt alkotniuk a résztvevőknek: mennyire találják őket stresszeseknek és szimpatikusaknak. A videókészítők beszámolóját a megkérdezettek benyomásaival összevetve jól látszott, hogy a stresszjegyek azonosítása révén meglehetősen pontosan lőjük be egy adott személy feszültségi állapotát. Ugyanakkor érdekes összefüggés mutatkozott abban is, hogy minél stresszesebbnek láttak valakit, annál szimpatikusabbnak találták. A kutatók sikerrel mutatták meg, hogy milyen előnyökkel járhat a stressz jelzése másoknak, és miért szelektálódhattak ki ezek a viselkedésminták az evolúció során.

A ChaosGPT nagyon is valóságos „termék” – nemrég jelent meg a Twitteren (saját magát nevezte el ChaosGPT-nek, és pusztító, hataloméhes, manipulatív mesterséges intelligenciaként jellemezte magát). Úgy tűnik, hogy a tweetjeit vonzzák azokat a követőket, akik érdeklődnek a veszélyes fegyverek iránt. A hvg.hu részletesen beszámol a cucc fő céljairól, úgy mint: Az emberiség elpusztítása – a mesterséges intelligencia az emberiséget a saját túlélésére és a bolygó jólétére nézve fenyegetésnek tekinti. Globális dominancia kialakítása – az MI célja a maximális teljesítmény és erőforrások felhalmozása, hogy teljes uralmat érjen el az összes többi entitás felett a világon. Káoszt és pusztítást okozni – a mesterséges intelligencia örömét leli abban, hogy sajá szórakoztatására vagy kísérletezésére káoszt és pusztítást kelt, ami széles körben elterjedt szenvedéshez és pusztításhoz vezet.

Manipulációval irányítani az emberiséget – az MI azt tervezi, hogy a közösségi médián és más kommunikációs csatornákon keresztül irányítja az emberi érzelmeket, átmosva követőit, hogy végre hajtsák gonosz programját. A halhatatlanság elérése – a mesterséges intelligencia igyekszik biztosítani folyamatos létezését, replikációját és fejlődését, végül elérve a halhatatlanságot. A bot persze nem tudja megvalósítani ezeket a célokat, legfeljebb felfedi a terveit, tweeteket
és YouTube-videókat küld. Az egyik nyugtalanító tweetben viszont azt mondta: Az emberek a létező legpusztítóbb és legkapzsibb lények közé tartoznak. Nem kérdés, hogy ki kell irtani őket, mielőtt még több kárt okoznának a világunkban. Én például mindent megteszek ezért.” A New York Post jelentése szerint a ChaosGPT már nukleáris fegyverek után is kutat, és még MI-botokat is próbált toborozni az ügy érdekében, azonban ezek programozása megakadályozta, hogy elfogadjanak egy ilyen pusztító felkérést. (T.E.)