Alternatív orosz-ukrán háború

Posted by

Putyin bölcs vezetőként, Zelenszkij alkoholista hazudozóként jelenik meg az Origón

Világi Máté

>Március elején bemutattuk, hogy az Origo milyen lelkesen használja a rendkívüli hírek sávját az oldal tetején, valamint azt, hogy az alapján olyan, mintha a lap újságírói valójában egy egészen más, alternatív orosz–ukrán háborút követnének. Ezzel megihlettük a Political Capital kutatóit is, akik szintén rávetették magukat a legnagyobb kormánybarát lap rendkívüli szekciójára (amit az Origo néha napi háromszor, négyszer is frissít).

„»Újabb rendkívüli fordulat: biológiai fegyvereket gyárthat Amerika«. »Kész az amerikai haditerv a harmadik világháborúra«. Két Rendkívüli Hír szalagcím az Origo április 5-i hírfolyamából. Az előbbi cím egy olyan cikkre utal, mely kritika nélkül átveszi a Kreml közleményét” – indul az elemzés.

A szerzők, Molnár Csaba és Krekó Péter rámutatnak, hogy az Origo jelenleg a harmadik legolvasottabb internetes lap, és a rendkívüliként megjelölt híreik nemcsak a címlapon jelennek meg, hanem minden egyes megnyitott cikk fölött kattinthatóak – függetlenül attól, hogy a cikk, aminek a tetején láthatóak, milyen témájú. Tehát lehet, hogy valaki csak celebekről szóló cikkekért került az Origóra, de mégis azonnal látja, hogy rendkívüli fordulat állt be a háborúban.

A 727 vizsgált címben Putyint említik a legtöbbször, 160-szor, míg Zelenszkijt csak 54-szer, Bident pedig nyolcszor. Az orosz elnök leggyakrabban a háború első öt hónapjában jelent meg a rendkívüli címekben, az elmúlt nyolc hónapban viszont már csak havonta 7–12-szer. Ezzel szemben Zelenszkijt november óta egyre gyakrabban említik, bár még így is ritkábban, mint Putyint. Joe Bident december óta nem említették rendkívüli címben.

Ha az Origo Zelenszkijről ír, azt leggyakrabban negatív kontextusban teszi. Ahogy az orosz propagandatermékekben is olvasható, az Origo szerint az ukrán elnök meggondolatlan vezető, veszélyes, őrült ötletei vannak. Emellett botrányos és kétségbeesett döntéseket hoz, és halálba küldi a katonáit. Hazudik, gyáva, részeg, neonáci, sőt, maffiózó. „De a hírek alapján úgy tűnik, hogy a szövetségesei is látják ezt, ugyanis a nyugatnak kezd elege lenni belőle, az osztrák politikusok faképnél hagyták, a franciák pedig visszafizettetik vele azt, amit ellopott. De az ukránoknak is elegük van belőle, fellázadtak ellene” – áll az elemzésben.

Telex