A püspök és az aberráció

Posted by
Perintfalvi Rita
>Az egy dolog, hogy Veres András püspök nem tanult biológiát. Az viszont egy másik, hogy tudatlansága révén arra vetemedik, hogy a magyar kormány népbutító szlogenjeit visszafröcsögve megkérdőjelezze egy kisebbségi emberi csoport létezését. Sőt! Aki létezésükről egyáltalán beszélni mer, azt aberráltnak minősíti. Akkor nyilván én is aberrált vagyok, mert még teológiai munkásságomban is rengeteget beszélek, sőt tanítok erről. Na jó, persze nem idehaza, hanem abban a dekadens Európában. Néha tényleg felteszem magamnak a kérdést, hogy magyar püspökeink – köztük a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke – tényleg ennyire nem jártasak alapvető orvostudományi kérdésekben, vagy csupán hagyják, hogy a kormánytól kapott rengeteg pénz beszéljen belőlük? Vagy a kettő “szerencsés” találkozásával lenne dolgunk? Sőt nekem úgy tűnik, hogy ők a „konzervativizmus” címkéje alá bújva palástolják járatlanságukat a világ és a tudományok dolgaiban. Pedig a valódi konzervativizmus soha nem egyenlő a butasággal! Sőt. De miről is van szó?
Püspök atya interjút adott a National Catholic Register című amerikai katolikus lapnak, ahol többek között a következőt nyilatkozta:
„Azt gondolom, hogy Isten férfit és nőt teremtett, és ez a norma. Mást mondani aberráció.”
Vagyis akkor kedves püspök atya, mindenki, akinek van orvosi diplomája és a szaktudása révén azt meri állítani, hogy a lakosság 1,7%-a – Fausto-Sterling statisztikája – nem sorolható be sem férfinak, sem nőnek, az aberrált? Értem én, hogy a magyar katolikus egyház legfőbb feje Orbán Viktor. Ezt tudjuk. Világos. És hogy ebben az országban ő mondja meg, hogy mit kell gondolniuk a magyar püspököknek, de azért érdemes lenne odafigyelni arra, hogy egy püspök legalább nemzetközi szinten miket beszél! Mert ez szerintem nem konzervativizmus.
Mi a bajom ezzel a mondattal? Elmagyarázom. Az orvostudomány – és nem a “genderideológia”! – szerint léteznek interszexuális emberek. Nem, ez a kijelentés nem az ördögtől való, ahogy az sem, hogy a Föld kering a Nap körül!
De kik is azok az interszexuális emberek? Olyan személyek, akiknek esetében nem állapítható meg egyértelműen születésükkor a biológiai nemük. Mert az elsődleges nemi jellegeik nem egyértelműek. Vagyis sem nem fiú, sem nem lány a csecsemő, mert nem lehet egyértelműen eldönteni a külső nemi szerveik alapján. Ez egy biológiai téma. A természetben nagyon sok hasonló jelenség van. És vannak köztük olyanok is, akik külsőre – azaz a nemi szerveik alapján – kislánynak vagy kisfiúnak tekinthetőek, de náluk a másodlagos nemi jellegben, azaz például a hormonok szintjén az adott nemhez képest hatalmas eltérés mutatkozik. Ezért bár lehet, hogy külsőre kislánynak tűnnek, de hormonálisan nem azok. Ez persze nem látszik rajtuk rögtön a születésnél. Az ilyen emberek sokszor csak később szembesülnek azzal – pl. a menstruáció hiánya – hogy nem is biztos, hogy ahhoz a nemhez tartoznak, amihez besorolták őket. Ez egy biológiai kérdés, ezt senki nem választja.
És ez egy olyan kérdés, ami egyúttal megmutatja azt is, hogy a bibliai szövegeket rendkívül veszélyes szó szerint értelmezni. És még veszélyesebb ókori szövegeket a modern tudományos kérdésekben mérvadónak tekinteni. De ezt a katolikus egyház tudja már jól! Ezért utasítja el a bibliai szövegek fundamentalista értelmezését. Ha nekem ezt nem hiszi el a püspök atya, javaslom olvasgassa a Pápai Biblikus Bizottság dokumentumát Szentírásmagyarázat az egyházban címmel!
S zárásul szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy aberráltnak nevezni az orvosokat vagy bárkit, aki az interszexuális emberek létezéséről beszél, se nem konzervatív, se nem krisztusi! Vagy ez már semmit nem számít?