Jöhet a sírig tartó munka

Posted by

penzcentrum.hu
Egyre öregszik a társadalom, és ez Magyarországon sem tűnik visszafordíthatónak. A friss becslések szerint a magyar férfiak és nők hamarosan elérkeznek oda, hogy 65 éves korukban (ami a jelenlegi nyugdíjkorhatár egyébként) még 20 életévre számíthatnak átlagosan – a nőknél ez már a küszöbön is van az Eurostat előrejelzése szerint. Ahogy egyre kevesebb aktív korú fog jutni egy-egy idősre, el fog jönni az a pont, amikor drasztikus változásokra lesz szükség a magyar nyugdíjrendszerben. Bár egy korhatáremelési ciklus nemrég ért véget, de ez nem biztos, hogy sokáig elégséges lesz, sőt.

A társadalom elöregedése világszinten hatalmas probléma, és Magyarországon sem sok esély van arra, hogy ez záros határidőn belül visszafordítható legyen. Így pedig, ahogy peregnek az évek, egyre nagyobb lesz a nyomás a hazai nyugdíjrendszeren is, hiszen egyre több nyugdíjas fog jutni egy aktív dolgozóra – ami végső soron a jelenlegi rendszer végéhez vezethet. A probléma többek között az átlagéletkor növekedése, hiszen minél tovább él valaki, praktikusan annál több időt tölt nyugdíjban Az Eurostat legfrissebb becslései szerint mialatt ma egy átlagos magyar nő 65 éves korában még átlagosan 18,6 évet fog élni, addig ez 2025-re már 19 év lehet, 2030-ra pedig majdnem 20. A hosszabb távú, ezért vélhetően már pontatlanabb becslések szerint 2050-re a 65-év feletti magyar nők még 22,7 életévre számíthatnak, 2100-ban pedig már majdnem 29-re.

A férfiak helyzete némileg rosszabb, legalábbis ma 65 év felett még 14,7 évre számíthatnak, 2025-ben pedig 15,2-re. A mostani női értéket (tehát a 18,6 évet) a férfiak kb. 2045 környékén érhetik el az uniós statisztikai hivatal becslései szerint, 2100-ban pedig 25,3 életévre számíthatnak majd a 65 év felettiek, de ez már tényleg csak igen előzetes becslés.
Nincs mese, korhatárt kell emelni
Már bő egy hónaja tartanak a tiltakozások Franciaországban Macron elnök nyugdíjreformja ellen, amelynek a legfontosabb pontja a nyugdíjkorhatár fokozatos emelése 62-ről 64 évre. A szakértők szerint is látható, hogy ahogyan öregszik a társadalom, úgy a világ vezetőinek sem lesz más választása, mint egyre csak kitolni a nyugdíjba vonulás lehetséges idejét. Magyarországon épp nemrégiben ért véget egy komoly korhatáremelési ciklus, így 2023-ban nem nyúltak hozzá, maradt 65 év a nőknél és a férfiaknál is. Megmaradt a nők 40 kedvezmény is, ami azt jelenti, hogy ha egy nő megszerzett legalább 40 évnyi jogosító időt, életkorra való tekintet nélkül nyugdíjba vonulhat.
A teljes cikk:
https://www.penzcentrum.hu/nyugdij/20230411/johet-a-sirig-tarto-muka-sokkolo-abran-a-
magyar-nyugdijosszeomlas-erik-a-70-eves-korhatar-1135874