Ilyen még nem volt

Posted by

László Ágnes
>A Magyar Sajtófotó Pályázat 41 éves törtében még nem fordult elő, hogy 30 év alatti fotográfus nyerte el az André Kertész-nagydíjat.
Most ez is megtörtént. Szajki Bálint a 24.hu fotóriportere, akinek átadhattam a Szalay Zoltán díjat is, amely a 30 év alatti legjobb teljesítményt nyújtó fotográfus illeti meg, vette át ezt a rangos díjat a mindennapi élet (sorozat) kategóriában tegnap a 41. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitóján a Capa Központban. Átvitt érelemben és szó szerint is felnéztem rá!
Biztos vagyok abban, hogy még hallani fogunk róla.

Egészségben és betegségben 6
A győztes képsorozatból

A történet, amit megörökített egy idő házaspár hétköznapjairól szól. Leé Sándor (96) és Leé Sándorné Marika (83) a kőbányai újhegyi lakótelepen élő nyugdíjas házaspár. 63 éve házasok, két gyermekük és hat unokájuk van. 1957-es megismerkedésük óta nem töltöttek jelentősebb időt külön. Sándor 89 éves koráig tevékeny életet élt, művezetőként, borászként, Marika pedig könyvelőként dolgozott. 2015-ben Sándort egy éven belül két stroke döntötte le a lábáról. Állapota azóta folyamatosan romlik, a párosuló demencia miatt pedig erősen korlátozottá vált beszédében és mentális képességeiben, emellett mozgásában, és a lakáson belüli tájékozódásban is feleségére támaszkodik. Marika minden erejével és szeretetével ápolja és segít férjét orvosi segítség nélkül. Mivel Sándor már nem képes
elhagyni a lakást, életét bent vagy erkélyükön ücsörögve tölti, ahol rossz látásra ellenére is láthatja a külvilágot és napfény érheti őt. Marika számára férjének ápolása egy 24 órás feladat, azonban törtetlen szeretete és odaadása minden akadálynál erősebb.

Címkép: László Ágnes át adja  Szajki Bálintnak a Szalay Zoltán-díjat

A díjátadás fotója: Gordon Eszter
A nyertes pályázati anyag itt nézhető meg:
https://sajto-foto.hu/browse/entry/egeszsegben-es-betegsegben-8shx