A Fidesz megbukott

Posted by

Földes Péter
>Nem nagy bátorság ezt kimondani, a vak is látja, hogy a vesztes már megvan: a nemzeti együttműködés élcsapata lejtmenetbe kapcsolt, innen már nem lehet visszakapaszkodni. Az infláció az EU átlagának kétszerese, a KSH legfrissebb adatai szerint ismét többen vándorolnak ki nyugatra, a kormány nem tárgyal senkivel, viszont újból előveszi Sorost és a hírek szerint Brüsszel elleni kampányra is készül.

Egyre több ember számára nyilvánvaló, hogy Orbán és társai a csatát elveszítették. Tudják ezt ők maguk is, ezért az idegesség, az egyre növekvő arrogancia, az, hogy gyakorta már a látszatra sem ügyelnek. Csodafegyverben nem bízhatnak a hatalmon lévők, azt, hogy jövőre jobb lesz, már csak néhány elvakult Orbán-fan hiszi el, a többiek számára ez nem több mint egy rosszul előadott tündérmese.

A vesztes kiléte már ismert, csak azt nem lehet tudni, hogy ki fog győzni. Győztes ugyanis még sehol sem látszik, pedig Magyarország megérdemelné, hogy a Fidesz eltűnjön a hatalomból, mert rengeteg kárt okozott az országnak. És nem is csupán a gazdaságnak elsősorban – még ennél is nagyobb pusztítás, amit a lelkekkel művelt. Győztes kerestetik. Sőt, győztesek. Egyedül ugyanis senki nem fog nyerni a Fidesz ellen. Nem azért, mintha a Fidesz annyira erős lenne. Épp ellenkezőleg: kispályás csapat ez, jobb bajnokságban pofozógép lenne. A kapus rendre árnyékra vetődik, a védelem átjáróház, a középpályások csak keresik a labdát, a csatárok még helyzetbe sem kerülnek. Hogy ez a pancser gyülekezet még mindig a pályán lehet, az kizárólag annak köszönhető, hogy az ellenfél még mindig nem futott ki a pályára.

Lehetne egyedül is nyerni, de nem lehet. Lehet, hogy még közösen sem lehet, mert nem kizárt, hogy 2026 tavaszán ki sem nyitják a versenypálya kapuit, s a mérkőzés elmarad. Ez is benne van a pakliban, és akik erre azt mondják, hogy ez bérrettegés, mert itt vagyunk Európa közepén, és velünk ilyen nem történhet meg, azok gondoljanak arra, amit az Alkotmánybírósággal, a bírákkal, a médiával műveltek. A rokkantakkal, és a most még egészségesekkel. Ápolókkal és ápoltakkal, nőkkel és a férfiakkal. Kismamákkal, nagymamákkal, idősekkel, fiatalokkal.
Az országgal.
Belerúgtak mindenkibe. Nem nyíltan, hanem alattomosan – úgy, hogy a játékvezető ne vegye észre. Hol a tanárok kaptak egy kokit, hol a diákok egy sallert. Sokakban az a képzet keletkezett, hogy csak ők ennyire balszerencsések, és aki befogja a száját, behúzza fülét- farkát, az talán megúszhatja. Nme lehet megúszni, mindenki sorra kerül. Fölösleges sorolni, miért kell a Fidesznek távoznia a hatalomból. A vesztes már megvan, győztes még nem látszik sehol.
Fogy az idő. Győztes kerestetik.