Kiderült, mi történik akkor, ha kávéval veszed be a gyógyszereket

Posted by

>A kávénak számos jótékony hatása van az egészségre, de ha gyógyszerrel együtt fogyasztod, érdemes óvatosnak lenni. Sokan egyáltalán nem figyelünk arra, hogy pontosan mivel vesszük be a gyógyszerünket, pedig szakértők szerint egyáltalán nem mindegy az italválasztás. Olasz kutatók most azt találták, hogy nem is kell egyszerre fogyasztani a kávét a gyógyszerrel ahhoz, hogy problémák legyenek a két anyag interakciójával – arra is érdemes figyelni, hogy ne együk és igyuk őket túl közel egymáshoz időben. A LEGTÖBB GYÓGYSZERT KIFEJEZETTEN NEM AJÁNLOTT KÁVÉIVÁS KÖZBEN VAGY UTÁNA BEVENNIEz a megállapítás egyébként összhangban van két etiópiai farmakológiai kutató 2020-as tanulmányával. Ez azt mutatta, hogy a kávé jelentősen befolyásolja számos gyógyszer felszívódását, eloszlását, metabolizálását és kiválasztását.

Ezeken kívül egyéb szövődmények is jelentkezhetnek a kávé és a gyógyszerek együttes fogyasztása esetén. A legfontosabb probléma azonban az, hogy a kávé felerősítheti néhány gyakori gyógyszer hatását vagy befolyásolhatja azok felszívódását. Akár még azt is okozhatja, hogy a gyógyszer nem fejti ki teljesen a hatását.

De milyen gyógyszerek felszívódására hathat a kávé? Ilyenek lehetnek a pajzsmirigyre adott szerek, amelyeket jellemzően éhgyomorra kell bevenni, és legalább fél óráig utána nem is szabad semmit enni. Ez azért van így, hogy a szervezetben megfelelően szívódjanak fel a hatóanyagok. A csontritkulás elleni gyógyszereket sem érdemes kávéivás közelében bevenni, mert a koffein csökkentheti a hatásukat. Talán egyértelműnek tűnik, de érdemes kiemelni: ebbe a kategóriába tartoznak a savas reflux elleni szerek is, hiszen a kávé is savas, ez pedig csökkentheti a gyógyszer hatékonyságát – hiszen pont a gyomorsav szabályozására szedjük ezeket a gyógyszereket. A hiperaktivitást és a szorongást gátló szerek szintén abba a kategóriába tartoznak, amelyeket nem érdemes koffeinnel együtt bevenni.

Szintén egyértelműnek tűnhet, de a szívgyógyszereket, illetve a magas vérnyomásra szedett gyógyszereket nem érdemes kávéval bevenni, mert pontosan a szerek hatása ellen dolgozik a koffein. Ha mindenképpen szeretnéd a napodat kávéval kezdeni, és akkor kell bevenned a szívgyógyszereidet vagy a vérnyomáscsökkentőt, próbálkozz koffeinmentessel, és csak a nap folyamán később igyál hagyományos kávét!

Nosalty