Zarándoklás a Csodaszarvashoz

Posted by

Józing Antal
>Csuda dolgok vannak ám ebben az országban.
Tudtam, persze hogy tudtam, hogy a Magyar Nemzeti Bank Pénzmúzeuma előtt már tavaly decemberben átadták a Csodaszarvas-szobrot.

De egyrészt Budapest messze van, másrészt – hamut szórok a fejemre – más ügyek mindig fontosabbnak tűntek, így csak most került sor a nagy találkozásra.
A Széll Kálmán tér (ideje lenni talán visszanevezni Moszkva térre) közelében lévő műtárgy remek példája annak, hogy mi történik, amikor a művészi ízlés találkozik a felelős gazdálkodással. Talán egyszer benne lesz a művészettörténeti tankönyvekben is, mindenki okulására és tanulására.

A Csodaszarvas 4,5 méter magas, 7,2 méter hosszú és egy 9,6 méter hosszú, 6,5 méter magas bronz szikláról szökell fel a magasba. Készítője Szőke Gábor Miklós, aki kapcsán mindenképpen fontos megjegyezni, hogy az ő nevéhez fűződik a kiemelkedően sikeres vadászati világkiállítás kiemelkedően sikeres szarvasagancs-kapuja is.

A Magyar Nemzet idézi „lenyűgöző alkotás” koncepciótervét, mely szerint: legfontosabb ősi totemünk, amely állatalakban jelenik meg, hasonlóan a turulmadárhoz. A magyar mitológia legismertebb alakja, … földi és égi szféra összekötője, az egység szimbóluma, irányt mutat a nemzetnek.
Nos, az „alkotás” kétségkívül mutatja az irányt.

És ha felkeressük a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapját , újabb segítséget kapunk a mű értelmezéséhez. Ott ugyanis azt írják, hogy: a szobor a megújulást, útmutatást, a bőség és boldogság keresését szimbolizálja, a Pénzmúzeum missziójának, a pénzügyi tudatosság fejlesztésének jelképe. A pénzügyi tudatossághoz tartozik, hogy a szarvas 200 millió forintba került , rajta kívül az MNB más állatokat (medvét, bikát, oroszlánokat) is megrendelt a művésztől, összesen mintegy egymilliárd forintért.
Ha elkészülnek, majd elzarándoklok hozzájuk is, mert nem kétséges, hogy a művészi színvonal és az irányvonal megmarad.

De most még van mit nézni a Pénzmúzeumnál is, egy jó darabig le is köt a látvány. Gyanítom, nem én vagyok az egyetlen, akinek Komjáthy István Mondák könyve az egyik kedvence, és most csak ott áll a Csodaszarvas at és furcsán, nagyon furcsán érzi magát.
nyugat.hu