Szirtes Ági kapta idén a Psota Irén-díjat

Posted by

Malik Andrea
Deszkavízió

>Idén hatodik alkalommal került átadásra Almási Éva, a Nemzet Színésze kezdeményezésére megalakult Psota Irén Alapítvány művészeti díja. A pénzjutalommal is járó elismerést minden évben az a színésznő kapja, aki színpadi sokszínűségével és kiemelkedő tehetségével méltó Psota örökségéhez. 2023-ban a kuratórium úgy döntött, hogy Szirtes Áginak, a Katona József Színház Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészének, érdemes művésznek ítéli oda a díjat.

Szirtes Ági Budapesten, 1955. szeptember 21-én született. Édesapja Szirtes Ádám, Kossuth-díjas színművész, keresztapja Soós Imre, az ötvenes évek filmjeinek másik ikonja. A színésznő – aki keresztnevével apja kedvenc partnernője, Mészáros Ági előtt tiszteleg – 1978-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ezt követően a kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött egy évre. 1979 és 1982 között a Nemzeti Színház társulatához tartozott, majd 1982-ben csatlakozott a budapesti Katona József Színház alapítóihoz, amely színháznak azóta is tagja. Szereplője volt a színház első bemutatójának (Csehov: Manó) valamint a teátrum legnagyobb szériát elérő darabjainak is (Három nővér, Elnöknők, Portugál, Ivanov), ráadásul a színház történetének első három évtizedében a legtöbb bemutatóban (szám szerint 58-ban) játszott. Férje Pálmai Zoltán volt, akitől elvált, és akitől egy lánya született, Pálmai Anna, aki édesanyjához hasonlóan a Katona József Színház tagja.

Olyan előadásokban láthatta a közönség, mint A manó (Julja  Sztepanovna), A három testőr (Bonacieuxné), a Három lány kékben (Tatjana), a Vízkereszt (Mária), a Hit, remény, szeretet (Irene Prantl), a Pogánytánc (Maggie), a Bernarda Alba háza (Angustias), a Közellenség(Kanca); az Őszi álom (Gry), a Médeia (Dajka), A karnevál utolsó éjszakája (Polonia, fonónő), a Trakhiszi nők (Dajka), a Barbárok (Bogajevszkaja), a Mesél a bécsi erdő (Helén), a Cigányok (Harkocsányné), a Sirály(Polina Andrejevna), a Minden jó, ha vége jó (firenzei özvegyasszony), a Portugál (Jucika), A két Korea újraegyesítése, a Berlin, Alexanderplatz (Bastné) vagy épp a Bádogdob.Jelenleg A kaukázusi krétakör, az Ascher Tamás Háromszéken, a Mesteremberek, az Apák és fiúk, a Melancholy Rooms és a Tíz eszkimó című darabokban látható.

Szirtes Ági többször volt látható mozi- és tévéfilmekben, mint például a Sose halunk meg, a Hippolyt, a Portugál, a Szezon, a Márió, a varázslóAz ajtó, a PillangóA galamb papné, az 1945, a Lajkó – Cigány az űrben, az X – A rendszerből törölve vagy a Zárójelentés. Emellett több tévésorozatban vállalt főbb-, illetve epizódszerepet: Régimódi történet, Alvilág, Bödörék – Egyszer volt Budán Bödör Gáspár.

1980-ban Rajz János- díjjal, 1988-ban Jászai Mari-díjjal, 1994-ben pedig Erzsébet-díjjal tüntették ki. 1999-ben, a Portugálban nyújtott alakításáért elnyerte a Színikritikusok Díját a legjobb női mellékszereplő kategóriában. 2008-ban megkapta a Kossuth-díjat, 2011-ben Budapest díszpolgárává avatták, 2018-ban pedig Prima Primissima díjat kapott.

%d bloggers like this: