Keserédes limonádé

Posted by

Paddington |

>Sokszor kérdezik, hogy miért nem megyek vissza egy magyar iskolába tanítani. Mindig azt szoktam válaszolni, hogy valószínűleg megölnék néhány kollégát, mert most távolabbról látom, hogy mit művelnek a gyerekekkel. Nyilván nem tenném, de az a legbiztosabb, ha nem találkozom velük személyesen. Teddy Crutcher a méregdrága magán középiskolában, a Belmont Akadémián nemrég nyerte el Az Év Tanára kitüntető címet. Neki nincsenek erkölcsi gátlásai, minden további nélkül lecsap arra, akiről úgy gondolja, nem a legjobbat teszik a diákoknak. Samantha Downing regénye esetében ezzel a bevezetővel nem rontom el a kíváncsi olvasó élményét, hiszen a tettes személyével már szinte a történet elejétől tisztában vagyunk. Mondhatni, ez nem tekintendő klasszikus kriminek, vagyis nem „whodunnit” (azaz ki tette), hanem inkább „whydunnit” (miért tette) vagy „howdunnit” (hogyan tette).

Az iskola, mint keret, számos szerzőt ihletett meg Molnár Ferenctől Ottlik Gézán át Leiner Lauráig, Donna Tartt-tól J. K. Rowlingon át Joanne Harrisig. Az iskola különleges, hierarchikus világ. Egy tanulmány szerint a diákok és tanárok közötti választóvonal sokkal erősebben szegregál, mint bármilyen más társadalmi megosztottság. A tanári önkény, a skatulyázás, a diákok rendszeres megalázása emberi sorsokat tud egy életre elsüllyeszteni vagy hosszú időre eltéríteni.

Nemigen akad, akinek az életében az iskola ne okozott volna valamilyen traumát – kinek kisebbet, kinek nagyobbat. Ugyanakkor az iskoláskor a legtöbb ember számára rengeteg csodálatos emléket is jelent. Meghatározó, életre szóló barátságok helyszíne, az első szerelmek és csalódások színtere. Aki pedig szerencsés, annak egy-két olyan pedagógus is megmaradt az emlékeiben, akitől sokat kapott, akire szívesen gondol vissza. Természetes tehát, hogy az iskolai élmények ennyi szerzőt késztettek a maguk suliregényének, -regényeinek megírására.

Samantha Downing, aki már első regényével (https://agavekonyvek.hu/konyv/thriller/elbuvolo-felesegem/) is nagy eladási sikert ért el világszerte, megírta a maga iskolai történetét, egy gonoszul szórakoztató thrillert. Az olvasó belepillanthat egy olyan exkluzív magániskola életébe, amely a magas színvonalára büszke. És ezekben a megszentelt termekben senki sem törekszik jobban erre a kiválóságra, mint a díjnyertes tanár és (valószínűleg) gyakorló pszichopata. Teddy ugyanis meg van győződve arról, hogy pontosan tudja, mi a legjobb a diákjai és az iskolája számára – és bármit képes megtenni azért, hogy minden az elképzeléseinek megfelelően történjen. Na, de mi van akkor, ha másoknak kell megfizetniük ennek az árát? Számára nincs túl magas ár.

Amikor a szülői szervezet vezetője váratlanul meghal, a feszültség és a gyanakvás egyre csak nő az iskolában, ami gyorsan rontja az iskola makulátlan hírnevét. És ez még csak a kezdet. Ahogy a holttestek száma a Belmontban – amelyet a közösségi médiában #gyilkosgimi néven emlegetnek – emelkedni kezd, egyre sürgetőbbé válik, hogy leleplezzék az iskolában tevékenykedő gyilkost. A szerző a pörgős történetben a motivációkat és a gonoszul tökéletes (vagy tökéletesen gonosz) módszereket kutatja, amelyek a gyilkost mozgatják. Nem szpojlerezek el semmit, csak annyit mondok: az olvasók egy része biztosan alaposan megnézi majd a kávékapszulát a következő adag elkészítése előtt, miután elolvasta ezt a könyvet.

A regény nyitójelenetében az olvasók szinte azonnal képbe kerülnek. A tanár főhős az egyik legkiválóbb diák, Zach Ward apjával találkozik, aki szeretné elérni, hogy a fia javíthasson egy négyesre osztályzott dolgozat után. Teddy undorodik attól a kiváltságos, elit családtól, amelyből Zach származik, és ezért úgy véli, hogy az ő felelőssége, hogy bármilyen eszközzel megleckéztesse a fiút – ebben az esetben Zach átlagának lerontásával. Tudja, hogy ez az egyetlen négyes akár a fiú egyetemi felvételijébe is kerülhet. Ad ugyan pótfeladatot, pedig már akkor is tudja, nála soha nem kaphat ötöst a fiú. (Ugye mindenkinek van az emlékeiben ilyen tanár.) Már ebből az egy jelenetből is érezzük: Teddy az a fajta ember, akivel a való életben nem szívesen találkoznál – ám a könyv lapjain mégsem tudsz elszakadni tőle. Bosszúálló, rosszindulatú, ravasz, fondorlatos… de ugyanakkor furcsa, vicces, és néha még egy kicsit szimpatikus is. Ki ne kedvelne meg egy kicsikét egy tejfüggő ÉS laktózérzékeny gyilkost. A középiskola, főleg az, ahol már első perctől hatalmas a nyomás a továbbtanulási esélyek miatt (ilyenek az amerikai elitiskolák, de a magyar versenyistállók is), ideálisabb körülmények között is stresszes. Ha ehhez még egy olyan tanár is társul, mint Teddy, akkor megvan a katasztrófa receptje – egy olyan fajta katasztrófáé, amely lebilincseli az olvasókat.

Olyan thriller A saját érdekedben, ami egyszerre tud sötét és ironikusan vicces lenni. A baljóslatú cselekmény és a magát soha nem túl komolyan vevő hozzáállás tökéletes keveréke. Az olvasási élmény könnyed és játékos marad, a rövid fejezetek pedig feszes tempót diktálnak. Bosnyák Edit magyar fordítása, ahogy ezt megszoktuk tőle, remekül segíti ezt az élményt. A kötet végére érve pedig örül az olvasó, hogy az a szemétláda … (ide mindenki behelyettesítheti saját vagy gyermeke mumus-tanárának nevét) legalább nem volt gyilkos, csak pszichopata.

Samantha Downing (Fotó: Jacqueline Dallimore)

Samantha Downing: A saját érdekedben
Fordította: Bosnyák Edit
Magnólia Kiadó, Budapest, 2023
384 oldal, teljes bolti ár 4980 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 3984 Ft,
e-könyv változat 3980 Ft
ISBN 978 963 598 0307 (papír)
ISBN 978 963 598 0314 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Teddy Crutcher elkötelezett oktatója a neves Belmont Akadémiának. Ugyan szigorú, de mindig következetes, és kizárólag diákjai érdekeit tartja szem előtt. Nem véletlenül nyerte el az Év Tanára-díjat sem. Ám Teddy szemlélete némileg eltér a megszokottól, különösen a tekintetben, hogy mit lehet, és mit szükséges megtenni, hogy tanulóit a helyes útra terelje. Teddynek ugyanígy megvan a maga nézőpontja arról is, miként kellene működnie a tanári karnak, és a maga részéről készen áll rá, hogy a legteljesebb titokban, a saját akarata szerint formálja át hőn szeretett iskolája sok évtizedes tradícióit.
Amikor egy napon Teddy egyik diákjának édesanyja holtan rogy össze egy iskolai ünnepségen, kezdetben senki sem gyanakszik, ám a jelek egyre inkább afelé mutatnak, hogy a munkaközösség elnökének halála nem szerencsétlen véletlen volt csupán, az események pedig olyan titkokat csalnak a felszínre, melyek végleg felborítják az iskola és az egész város életét.
Samantha Downing 2019-ben robbant be a köztudatba Elbűvölő feleségem című regényével, melyben mesteri thrillert szőtt a házastársi viszony nehézségei köré. A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok.

A KULTÚRAKIRAKAT
%d bloggers like this: