Feltámadás

Posted by

Fábián András

>Tudom, velem együtt sokan gondolták úgy, amikor az Európai Unió (Brüsszel) úgy döntött, hogy elzárjáka pénzügyi forrásokat Orbán elől, hogy “na végre, hogy felébredtek!” Tudjuk, persze, hogy tudjuk, hogy ez a velejéig romlott és korrupt kormány 9,8 millió magyar embert ítélt nélkülözésre, de ez a felső tízezret nem zavarja. Orbán esetében rendre visszatérő közhely, hogy elmebeteg, Grazban a helye. Csakhogy ez a kormány nem egyetlen emberből, hanem tíz, száz ezer szolgából és rabszolgából áll, akik ugyanazt látják és élik meg, mint a rendszer ellenzéke, csak épp ebből élnek, vagy rettegnek attól, hogy elveszítik a zsíros kis pozíciójukat. Mások meg beletörődően legyintenek, hogy ez van, mit lehet csinálni. Ezt is túléljük majd. Azokkal, akik a saját helyzetüket és az ország állapotát sem képesek felmérni, azokkal, akik szolgamód csápolnak a diktátornak és rendszerének, nem érdemes foglalkozni. Ők a békák a lassan felforró vízben. Hiszen még azt sem érzékelik, hogy napról napra fogy körülöttük a levegő.

Egyre drágább az élet és egyre kevesebbet ér a megkeresett fizetés, a törvénybe iktatott csalással megkurtított, már eleve kicsi nyugdíj. A leginkább rászorulók hisznek leginkább abban, hogy Orbán Viktor az ő hősük. Aki meg kész felemelni a szavát a rendszer ellen, az az ellenség. Mert Orbán Viktor azt is megmondta. Brüsszel is ellenség, mert nem ad pénzt. Azt a pénzt nem adja, ami jár nekünk. Így jut el ez a lebutított, rettegő, betegségre és éhezésre ítélt ország szépen lassan arra a szintre, hogy mi dolgunk nekünk az Unióval?! Menjen Brüsszel a… Pedig hát tudjuk, minden értelmes ember tudja, hogy nem “Brüsszel, Soros és Gyurcsány” tehet arról, ami itt történt és történni fog. Március végével elérkezett a határidő a jogállam helyreállítására. Felerősödött az optimizmus hangja (Navracsics). Nem győzi ismételgetni, hogy Magyarország (értsd Orbán) elkötelezett a “27 szuperfeltétel” teljesítése mellett. Megjegyzem, azt hallottam egy szakértőtől, hogy az Európai Unió igazából nem 27 feltételt határozott meg, csupán egyet.

A jogállamiság helyreállítását követeli. Az pedig- lássuk be – valóban nem csak 27 ponton sérült, vagy vált semmivé az elmúlt 13 év alatt. Ez a 27-es szám Orbán propaganda gyárának terméke. Így könnyebb tologatni a bábukat és úgy tenni, mintha “mi” igyekeznénk megfelelni az elvárásoknak, de az Unió nem értékeli kellőképpen az erőfeszítéseinket. A valóság azonban az, hogy bármerre nézünk, semmiféle érdemi változás nem történik. Sőt! Egyre nagyobb a katyvasz. Orbán fantáziája nem ismer határokat, ha arról van szó, hogy hol kell engedni ahhoz, hogy aztán máshol, másképp, de új alakot öltve visszatérjen a kiindulási ponthoz.

Egyetlen kérdést vegyünk szemügyre. Itt van például a közbeszerzések kérdése. Brüsszel ugyebár kifogásolja, hogy mindig csak egy induló nyeri a közbeszerzéseket, nyeri a milliárdos uniós támogatásokat, és érdekes módon ez a győztes mindig ugyanaz. Ezért mostanában megkezdődött a “magánvagyonok” és az állami tulajdonban lévő cégek átrendeződése. Erősödnek és számszerű növekedésnek indultak a magántőke-alapok, ahol a tulajdonosok személye titkos. Miképpen az is, hogy kit, melyik céget támogatják, és ezek az alapok mennyiben vannak közeli nexusban Orbán, Mészáros, Szíjj László, Csányi Sándor stb. cégeivel. Ugye tetszenek érteni. A kihelyezésre kerülő EU pénzek ugyanazokat fogják gazdagítani, mint eddig, csak kis kerülővel. A Partizán egy interjúban ez év januárjában megkérdezte Navracsics Tibort: „Ha nem sikerül megállapodni az Erasmus-ügyben, akkor beadja a felmondását?” A válasz világos és korrekt: “Hát, ha nekem felróható okokból történik ez, akkor igen.” Ez negyed éve volt. Semmi változás. Sőt! Amúgy nem is lehetett semmiféle érdemi változtatást elvárni az utcai harcostól, mert tudjuk, hogy neki minden ellenszegülés csak annyi, hogy meghosszabbítja Lovasberényig és tovább. Dafke! Mert Orbánt nem lehet kényszeríteni. Ő kitart és nem ereszt, legfeljebb átfesti a budiajtót. Majd ő megmutatja!

Mostanság azonban úgy tűnik, hogy az Európai Unió és az Európai Parlament semmiféle engedményre nem lesz hajlandó. Szerintem már régen tudják ott is, hogy Magyarországon a demokrácia és jogállam helyreállítása nem mindenféle feltételrendszer végrehajtásán azaz átkozmetikázásán), hanem a kormány leváltásán és Orbán felelősségre vonásán múlik. Vagyis amíg Orbán ül a kormányzói székben, addig Magyarország vélhetőleg egy fillér EU-támogatást sem fog már kapni. Már persze, ha az európai politikusok következetesek. Vagyis ha az európai nemzeti értékeket és Európa érdekeit képviselik. A magyar politikusok hitelüket vesztették, brüsszeli partnerei csendben mosolyognak a Navracsics-féle “főtárgyalók” erőfeszítésein. A dolognak többféle kimenetele lehet. Például a “Brüsszeli Bürokraták” megunják, hogy izélgetik a “magyarokat”, humánusan úgy döntenek, hogy nem hagyhatják a magyar embereket végleg tönkremenni és elkezd ismét jönni a pénz. Vagy nem. Akkor mi teljesen leszegényedünk, Orbán pedig a “magyar érdekekre” hivatkozva kilép az EU-ból. Ma ezt még nem meri megtenni, mert fél az egyelőre nagyobb számot képviselő támogatóktól.

További lehetőség, hogy megbuktatjuk ezt a tolvaj és kártékony kormányt és a szolgálatukban gazdasági és politikai bűncselekményeket elkövető és eltussoló talpnyalóikat. A jogállamot lebontó bűnözőket bíróság elé állítjuk, és a közpénz újra visszanyeri közpénz jellegét, a közvagyon pedig közvagyon jellegét. Igazából ez az, ami az Európai Unió elvárása. Eme szép és optimista gondolatok jegyében kívánok minden kedves olvasónknak boldog ünnepet. Mert ne feledjük: a hatalmas kővel eltorlaszolt, szent sír is feltárult, Jézus Krisztus is feltámadott.