A moratórium vége

Posted by

Bakucz Gabriella

>Aki engedély nélküli fúrt, vagy ásott kúttal rendelkezik, annak fennmaradási engedélyt kell kérnie (vízjogi engedélyt) a helyi jegyzőtől, vagy ha gazdasági célú kútról van szó a Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól. A bejelentési határidő : 2023. december 31. Háztartási vízigénybe tartozik: A kert öntözése, medence feltöltése, háztartási vízhasználat. Ivóvíz igény esetén vízminőségi vizsgálatot kell végeztetni (akkreditált laboratóriumok végzik, kb. 35-40 ezer forint). Gazdasági vízigénynek minősül: Minden a háztartási vízigénytől éltérő, vagy azt meghaladó vízigény. A locsolás, állattartás gazdasági! Viszont a gazdasági cél nem azonos a mezőgazdasági céllal! (A mezőgazdasági földek öntözéséhez tudomásom szerint mindig is szükséges volt vízjogi engedély. A bejelentés díj és illetékmentes, viszont a dokumentáció elkészítésének a költsége (amit be kell nyújtani) a kérelmezőt teheli. Az elmulasztott bejelentés vízgazdálkodási bírságot von maga után 2024. január elsejétől! Láttam már, hogy a Facebookon megy a “na én nem csináltatok ilyet, de a bírságot sem fizetem majd” című nagy tudású előadás. Valószínű a végrehajtási eljárásokhoz majd segítséget kell kérnie az okosoknak. Mindenki saját felelősségre döntsön, de ha ez így marad a tetemes bírságot senki más és egyetlen politikai párt nem fogja kifizetni! Mielőtt keresztbe lenyelnének én is érintett vagyok a bejelentésben. Még valami! “Magyarországon minden felszíni és felszín alatti víz ezek medrei és víztartó képződményei közösségi – állami vagy önkormányzati – tulajdonban vannak.

A víz a nemzeti örökségünk része, a nemzeti vagyon egyik legfontosabb eleme.” ( 2011. évi CXCV tv.)
(Mondjuk, a nemzeti tulajdonban lévő, és most privatizálásra kerülő műemléki kastélyok és képzőművészeti alkotások is – a szerk.) “Magántulajdonban – az ingatlan tulajdonosának tulajdonában – csak az ingatlan határain belül keletkező és onnan tovább nem folyó felszíni vizek lehetnek” (Ptk.) Ami azt jelenti nem tulajdonosai, csupán használói lehetünk a vízkészleteinknek, akkor mitől lenne ingyen?

Az írástól függetlenül , mindenki érdeklődjön vagy kérjen segítséget hivatalos helyről, akikhez az ügy tartozik én csupán tájékoztató jelleggel tettem közzé, precíz mindenre kiterjedően tájékoztatást ők tudnak adni).