Interjú kérdések a miniszterelnökhöz

Posted by
Juszt László
Hetedik hete mutatom, hogy milyen valós kérdésekre kellene válaszolni a miniszterelnöknek a péntek reggeli fidesz propaganda helyett, ha nem parasztvakításra használnák a közszolgálati rádiót.
– Nem érzi blamásnak azt, hogy az MTVA vezérigazgatója, akinek bírósági papírja van arról, hogy hírhamisító – mostantól egy brüsszeli irodában is – a kormány hazugságait próbája eladni a külföldnek?
– A Momentum elnöke egy táblát mutatott fel a miniszterelnökségről távozó Fónagy Jánosnak, aki a frappáns válaszok mestereként ezt mondta: “Menj Te kapálni bazdmeg!” Amikor ez megjelent az interneten, Ön írásban ezt a megjegyzést fűzte hozzá: “ Irigyellek János.” Miért irigyli: talán az életkoráért, a 83 évért, vagy azért, hogy ilyen gazdag szókinccsel rendelkezik?
– Tévedek, ha feltételezem, hogy minden olyan igazságügyi reform, amit az Unió számon kér az Ön kormányán csak az ország kárát okozná, azok akkor sem érnének annyit mint a végrehajtásuk megtagadása miatt elbukott 16 ezer milliárd?
– Ön múlt pénteken a Kossuth adón azt mondta: “a baloldal továbbra is háborúpárti”. Azt már korábban is mondta, hogy azért nem szállítunk fegyvert és lőszert Ukrajnába, mert “mi békepártiak vagyunk”. Az Ön logikája szerint akkor az Unió és az USA baloldali, hiszen szállítanak fegyvert és lőszert Ukrajnának?
– Önök több, mint 10 éve azt mondják, hogy azért kell eszelős támogatással külföldi beruházásokat támogatni, mert munkahelyeket hoznak létre. Csakhogy ezek a gyárak ma már nagyrészt külföldi munkásokat “importálnak”. Ettől kezdve nem értem… Miért is kell a magyar adófizetőknek külföldiek munkahelyéért fizetni?
– Hogyan értékeli azt, hogy a budapesti Korrupciókutató Központ vizsgálata szerint politikai kapcsolat nélkül egy százalék esélye sincs az átlagos pályázónak Magyarországon, hogy elnyerjen egy közbeszerzést?
– Tavaly volt olyan hónap, amikor az orosz importgáz ára több, mint duplája volt a máshonnan behozott gáz árának. Köbméterenként több, mint 1.000 forintért érkezett, miközben a más irányokból befutó import esetében 500 forint körüli ár volt jellemző. Önnek mi volt ebben a jó, mert nekünk csak rossz volt?
– A Spiegel azt írta, hogy Ön jogi eszközökkel kényszerítené távozására az ALDI-t, a LIDL-t, csak azért, hogy a “cimborakapitalizmus” szellemében a haverjai elől eltakarítsa a konkurenciát. Az nem zavarja, hogy ezzel még jobban felverné az árakat?
– Négy év letöltendő börtönre ítélték első fokon Fadil Novalicot, Bosznia-Hercegovina miniszterelnökét és társait, mert a koronavírus-járvány ideje alatt gyanúsan magas összegekért vásároltak kínai lélegeztető gépeket. Egyetért a Boszniai bírósággal?
– Az Ön helyettese nagy nyilvánosság előtt jelentette ki, ami köztudott: “egy település akkor tud fejlődni, ha minél jobb kapcsolata van a vármegyével, és a kormánnyal is szót tud érteni”. Ez ugye az elismerése annak, hogy a közpénzeket Önök nem a szükség és az ésszerűség, hanem a kapcsolatok alapján osztogatják?