Hoppá! Négy év börtön drágán vett lélegeztető gépekért

Posted by

A hvg közölte a nemzetközi médiában is megjelent hírt, hogy első fokon négy év letöltendő börtönt kapott Bosznia-Hercegovina többségében bosnyákok és horvátok lakta országrészének, a Bosznia-hercegovinai Föderációnak a miniszterelnöke. Fadil Novalicot és két társát azért ítélte el a bíróság, mert a koronavírus-járvány ideje alatt gyanúsan magas áron szerzett be lélegeztetőgépeket az ország Kínából.

A vádirat szerint egy gyümölcsfeldolgozó vállalat kapott közvetlen megbízást a kormányfőtől a lélegeztetőgépek beszerzésére, a szerződést pedig a polgári védelmi igazgatóság vezetője írta alá. A száz lélegeztetőgép megvásárlására a gyümölcsfeldolgozó kb. ötmillió eurót, védőfelszerelések megvásárlására pedig további másfél millió eurót kapott az államtól.

Fadil Novalicot a bírósághivatali visszaélés vádjában találta bűnösnek. Fikret Hodzic, a gyümölcsfeldolgozó vállalat vezetője öt év börtönt kapott, Fahrudin Solak, a polgári védelmi igazgatóság vezetője pedig hat évet kapott csalás és pénzmosás miatt.

A nyomozás azután kezdődött el 2020-ban, hogy a sajtóban kiszivárgott: a lélegeztetőgépeket egy nem orvosi műszerek beszerzésével foglalkozó vállalaton keresztül szerezték be Kínából. Az ügyészség ezután állapította meg, hogy a vásárolt lélegeztetőgépek a koronavírussal fertőzöttek legalapvetőbb ellátásának biztosítására sem alkalmasak.

A vádlottak a több évre elhúzódó eljárás ideje alatt végig ártatlannak vallották magukat, valamint azt állították, hogy a közjó érdekében cselekedtek. Novalic ügyvédje közölte: fellebbeznek az ítélet ellen.

Címkép: Jönnek a lélegeztetőgépek Magyarországra