A román Trump

Posted by

Nem tudni, csinált-e bármit is törvényesen, mindenesetre nem a törvénytár volt a bibliája. Először 2010 júniusában vette őrizetbe az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság, miután – klasszikus módszer – pénzt követelt egy erdélyi község polgármesterétől cserébe azért, hogy ne hozzon nyilvánosságra róla kompromittáló adatokat.

Pályázott parlamenti képviselőségre is, 2012-ben, miután nem jutott be, elhatározta, hogy felhagy a politikával. Azért 2014 szeptemberében a Dan Diaconescu Néppárt (ez a PPDD) támogatásával benyújtotta jelöltségét a novemberi elnökválasztásra. Nem sikerült (nem is a győzelem volt a célja, inkább csak a pénz).
2012 szeptemberében megnyerte a női kézilabdában ismert Râmnicu Vâlcea-i Oltchim vegyipari kombinát eladására kiírt pályázatot, de október 1-jén Victor Ponta kormánya törölte az engedélyét, miután nem tudta igazolni, hogy rendelkezik a szükséges 45 millió euróval az Oltchim részvényeiért.
Az OTV engedélyét kétszer vonta vissza a Nemzeti Audiovizuális Tanács (CNA), először 2002-ben rasszizmus és antiszemita magatartás miatt, másodszor 2013 januárjában, miután az OTV nem fizette ki a CNA által az audiovizuális törvény 2009-2012 közötti ismételt megsértései miatt kiszabott bírságokat. Végül 2013. áprilisában a tévécsatornát bezárták.

Ugyanaz év decemberében a már említett zsarolási ügyben Dan Diaconescut három év börtönbüntetésre ítélték. Végül Bukaresti Fellebbviteli Bíróságától 2015. márciusában végérvényesen öt és fél évet kapott. (2017. novemberében, idő előtt szabadult; 2025. márciusáig nem dolgozhat újságíróként.)
Külön téma Dan Diaconescu és George Simion pártelnöknek, az AUR nacionalistáinak a viszonya.
Most pedig itt van ez a kalandja, kiskorúak megrontása, fizetett kurvává avatása visszaeső törvényszegőként. A hivatalos vádak: két kiskorúval elkövetett szexuális cselekmény és öt gyermekprostitúcióval kapcsolatos bűncselekmény. Kezdjük unni, hogy ezt az idiótát állandóan bilincsben látjuk.

Látható, hogy a nyilvánvaló tény- és aránybeli eltérésekkel együtt (DD például nem festi a haját, és bőrének barnasága eredendően természetes) nem csupán karikaturális jellemvonásai (hozzátehetjük a vonzódását a tőmondatos, sommás szentenciákhoz, a bővített mondatok kezelésének képtelenségét, nárcisztikus alkatát), továbbá szélhámiái és politikai kísérletei utánozzák halványan a nagy amerikai példakép viharos karrierjét. Hanem a csapdába esés – vesd összevissza: vásárolt szex, és akkor már ahogy a New York-i választékos konzumhölgy undorral megállapította: a gusztustalanság) – önfeledt, óvatlan exhibálásának ritka képessége is.

Mindazonáltal el kell kerülnünk a párhuzam erőltetését. Annál is inkább, mert Dan D. bárminemű pályafutása ezzel befejeződött (hacsak világ nem bolondult meg teljesen, és a Nép Házát nem ostromolják meg sikerrel az AUR martalócai), míg D. Trump még izgalmas vádemelések és bírósági kalandok elé néz, ahogy egy kommentárban olvastuk: ami eddig történt, az csak a jéghegy csúcsa. Ahogy egy kelet-európai pókhasú illiberális harcos ajánlotta neki: Trump folytatja! Pontosabban: Trumppal folytatják.

Megjegyzésem

Persze lehetséges, hogy minden új vádemelés egy csapás az amerikai exelnök politikai ellenfeleire, és ha így folytatják, Trump kétharmaddal győz és százéves koráig ő MAGA lesz Amerika elnöke. Make Amerika Great Again!

Új Hét

Címkép: Diaconescu letartóztatása