Titkos háborús dokumentumok a Twitteren és a Telegramon

Posted by

New York Times/WASHINGTON

A héten a közösségi média csatornáin olyan titkosított háborús dokumentumok jelentek meg, amelyek az orosz csapatok ellen tervezett offenzíva előtt az ukrán hadsereg megerősítésére vonatkozó titkos amerikai és NATO-terveket részletezik – közölték a Biden-kormányzat magas rangú tisztviselői. A Pentagon vizsgálja, hogy ki állhatott a dokumentumok kiszivárogtatása mögött, amelyek a Twitteren és az Oroszországban széles körben elérhető, több mint félmilliárd felhasználóval rendelkező Telegram nevű platformon jelentek meg.

Katonai elemzők szerint úgy tűnik, hogy a dokumentumok bizonyos részleteit módosították az eredetihez  képest, túlbecsülve az ukrán háborús halottak számának amerikai becslését és alulbecsülve az elesett orosz kaonák becslését. Az elemzők szerint a módosítások Moszkva dezinformációs törekvésére utalhatnak. De az eredeti dokumentumokban szereplő közlések az Ukrajna megsegítésére irányuló erőfeszítésekről, amelyek a várható fegyverszállításokról, csapatok és zászlóaljak létszámáról és egyéb tervekről készült diagramok fotóiként jelennek meg, az amerikai hírszerzés titkosságának jelentős megsértését jelentik.   Biden tisztviselői dolgoztak azon, hogy töröltessék ezeket a közösségi médiáról, de csütörtök estig nem jártak sikerrel.

„Tudomásunk van a közösségi médiában megjelent bejegyzésekről, és a minisztérium vizsgálja az ügyet” – mondta Sabrina Singh, a Pentagon helyettes sajtótitkára. A dokumentumok nem tartalmaznak konkrét haditerveket, például azt, hogy Ukrajna hogyan, mikor és hol kívánja megindítani az offenzívát, amely amerikai tisztviselők szerint valószínűleg a következő egy hónapban vagy a következő hónapokban fog bekövetkezni. És mivel a dokumentumok öt hetesek, egy pillanatfelvételt nyújtanak március 1-jei állapot szerint arról, hogy mi volt az amerikai és az ukrán álláspont  arról, hogy az ukrán csapatoknak mire lehet szükségük az offenzívához..

Egy orosz haditervező, tábornok vagy hírszerzési elemző gyakorlott szeme számára azonban a dokumentumok kétségtelenül sok kínzó nyomot és betekintést nyújtanak. A dokumentumok megemlítik például a HIMARS – az amerikaiak által szállított nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszerek – szállítási arányát. Ezek távolról is képesek támadásokat indítani olyan célpontok ellen, mint a lőszerraktárak, az infrastruktúra és a csapatok koncentrációi. A Pentagon nyilvánosan nem közölte, hogy az ukrán csapatok milyen gyorsan használhatják a HIMARS ütegeket; a dokumentumok igen.

Címkép: Egy HIMARS tüzel