Mundruczó Kornél születésnapja

Posted by

BG
>Senki sem lehet próféta a saját hazájában? Ha Mundruczó Kornélra gondolunk, akkor sajnos igaz lehet ez a mondás. Ma ünnepli születésnapját a világhírű filmrendező, és a világhír nem túlzás. Itthon is megvan persze az a réteg, amelyik ismeri, sőt nagyon is elismeri a munkáját, mégsem kap már lehetőséget arra, hogy hatalmas kaliberű tehetségét a hazájában is kamatoztassa, cserébe az Evolúció című filmjének bemutatója után, Cannes-ban percekig szólt a taps. Mundruczó Kornél már évek óta főleg külföldön dolgozik, pár napja a genfi operaházban egy világpremier rendezőjeként mutatkozott be, a rendhagyó darabot pedig felesége és alkotótársa, Wéber Kata alkalmazta színpadra. Both Gabi köszönti a ma 48 éves rendezőt.

Én egy nagyon szépen és egyszerűen működő, gödöllői, mondhatni, vidéki családból jövök. Egy zárt, safe space-szerű közegben nőttünk fel a bátyámmal, a szüleim békén hagytak minket, és nem helyeztek ránk nagy súlyokat azon a téren, hogy mivé kellene válnunk” – mondta Mundruczó Kornél egy interjúban.

Apai nagyapja ortodox pap volt, hívő lélek, de a családban megmaradt a szabadság lehetősége, nem forszírozták a vallásosságot. Ugyanakkor maga is hisz: úgy gondolja, hogy ez a minket körülvevő sok csoda „nem lehet egy ad hoc működés eredménye”. Édesapja sosem beszélt vele románul, legfeljebb a nagyszülőktől hallottak román szót gyerekként, ha azt akarták, hogy ne értsék a fiúk, miről beszélnek épp a felnőttek. Az anyai ág régi nagy magyar család, tagjai szétszóródtak az egész világban.

Először színészként végzett. Néhány évig játszott is, utoljára a Radnótiban, de amikor egyszer forgatás közben elfeledkezett az esti előadásról, az fontos jelzés volt számára, hogy ez mégsem az ő pályája. Azóta felhagyott a rendszeres színészettel, ám azt állítja, hogy sokkal többet kapott ettől a képzéstől, mint később a filmrendezői szakon, ahol a szabadság néha túlságosan laza keretet adott ahhoz, hogy egyáltalán irányokat kaphasson, merre érdemes indulnia. A Nincsen nekem vágyam semmi című első filmjéért mégis rögtön elnyerte az elsőfilmesek rendezői díját a 31. Magyar Filmszemlén, ahogy a Diákzsűri és a Filmrendezők Céhének díját is, sőt a Magyar Filmkritikusoktól bezsebelte a fődíjat az év legjobb játékfilmjeként 2001-ben.
Már az Afta című rövidfilmje is tarolt idehaza és külföldön egyaránt 2000-ben és 2001-ben, majd több kisebb, szintén sokfelé díjazott munkája után a Delta című filmje 2008-ban FIPRESCI-díjat nyert Cannes-ban. Az állítása szerint „legkicsiszoltabb” filmje, a Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv Arany Pálma-jelölésig jutott 2010-ben szintén Cannes-ban, és a szarajevói, valamint a sevillai filmfesztiválon a zsűri különdíját érdemelte ki.

Fehér Isten 2014-es cannes-i Un certain regard-díja és a 2017-es Arany Pálma-jelölésig jutott Jupiter holdja is mind megszilárdították külföldi hírnevét. De tényleg lehetetlen felsorolni azt a rengeteg díjat, amellyel kitüntették. Az erős és tehetséges nők meghatározzák az egész pályáját: Wéber Kata, aki szintén színésznőből lett az alkotótársa, majd felesége és harmadik gyerekének anyja, olyan energiákat mozgatott meg benne, amelyek a valódi világhír felé repítették.

A WMN írásának rövid változata.

A WMN teljes cikke itt olvasható:

Mundruczó Kornél: Vagy létrehozzuk a saját szigeteinket, vagy nem létezünk – WMN

Címkép: Jelenet a Fehér Istenből