A múltat végképp eltörölni

Posted by

Nyáry Krisztián

>Tegnap – számos újságcikk mellett – én is foglalkoztam azzal, hogy az MTVA felszólította a Fortepant gyűjteményük egy elég jelentős részének törlésére. Az MTVA ma közleményt is kiadott a témában, amelyben kiemelik, hogy a saját archívumuk oldalán több mint 324 ezer képet és csaknem egymillió sajtóanyagot tettek eddig mindenki számára elérhetővé. Kiemelték, hogy „a közmédia feladata és kötelezettsége a rábízott médiavagyon védelme, és az azzal történő mindennemű visszaélésekkel szembeni fellépés”. Állításuk szerint a közzétett képek szabadon kereshetők, másolhatók és megoszthatók a közösségi média felületein, bár hozzáteszik, hogy nem teszik szabadon elérhetővé a „termékeiket”.
Megnéztem, hogy is működik az MTVA archívuma. Fő szabályként úgy, hogy a képet valóban meg lehet keresni vízjeles – tehát használhatatlan – verzióban, aztán magáncélra 2500, üzleti célú vagy sajtó használatra pedig 15.000 forintért meg lehet vásárolni. Az MTVA arra hivatkozik, hogy az egykori MTI-fotósok munkakörük ellátása során készítették a képeket, ezért illeti a mai közmédiát a rendelkezés joga és a bevétel.
Azon is érdemes lenne vitatkozni, hogy a történelmi múltunk – pl. 1956-os utcaképek – dokumentációjához miért nem lehet ingyenesen hozzáférni. Ráadásul azt látom, hogy az archívum tele van olyan képekkel, amiket nem egykori MTI-fotósok készítettek, hanem civilek. Három perc keresés után találtam például Kádár Jánosról családi körben készített magánképeket az 50-es évekből, a Fekete Doboz által készített filmfelvétel kockáit, amelyen Kis Jánost és Orbán Viktort verik a rendőrök 1989-ben az örökmécsesnél, vagy Demszky Gábor híres követés sorozatát 1982-ből. Ez utóbbi azért is különösen szép, mert az MTI fotósaként (!) tüntetik fel az állambiztonsági ügynököket lefotózó Demszkyt.
Magyarul egy állami szerv megtévesztő módon egykori állami alkalmazottként jelenít meg egy állam által megfigyelt személyt, hogy ma pénzt kérhessen az alkotásáért, és eközben szerzői jogokról oktat ki egy magáncéget, ami helyette végzi a nemzeti múlt széleskörű nyilvánossá tételét.