Kálomista Gábor büntetővámot akar az Unióba kívülről érkező filmekre

Posted by

Az ElkXrtuk producere a „gonosz multiplex mozikat” bírálta és elárulta a kiemelkedő
alkotás receptjét
>Gulyás Balázs Media1.hu
>Kálomista Gábor szerint elsősorban olcsóbb jegyárral és majd utána kellene „jó alkotásokkal” küzdeni a külföldi filmek dömpingje ellen. Ezenkívül szerinte büntetővám kellene az EU-n kívülről érkező filmekre.
A Nullahategy.hu nevű, a kormánypárti Media Vivantis céghez, azaz Vaszily Miklóshoz tartozó honlap számolt be róla egy lelkendező cikkben, hogy Kálomista Gábor, az ElkXrtuk producerének Megafilm nevű filmgyártó cége MegaYouth elnevezéssel filmszakmai beszélgetést szervezett a minap. Az „eszmecserén” – ahogy a kormányközeli lap írja – ,,neves szakemberek, illetve művészek véleményét és tapasztalatait hallgathatta meg az érdeklődő közönség”

„Amikor erre a bolondos szakmára adtam a fejemet, akkor egy más világ volt, 1996 környékén még a vadkapitalizmus hullámain lovagolt a filmszakma is. Nem is volt egy
kialakult rendszere ennek, ugyanis volt egy tét nélküli filmkészítés, amely a szocializmusból áthozott örök jogon alapult, csak azok húztak belőle hasznot, akik benne voltak” – mesélte Kálomista Gábor a rendszerváltás utáni magyar filmiparról, de mintha napjainkról is szólt volna, hiszen mióta Káel Csaba – ő is ott volt az említett rendezvényen – és köre vette át a Filmszakmai Döntőbizottságot , a legtöbb gyártási támogatás egy szűk körnek, leginkább Lajos Tamás producerhez csatornázódik be. Olyan produceri műhelyek pályázatai sem nyernek, akiknek vezetőire nem lehet mondani, hogy ellenségesek lettek volna a jelenlegi rendszerrel.
A recept
Kálomista, az ElkXrtuk gyártója, ahogy a már idézet fogalmaz ,a „páratlan forgatókönyv” kapcsán kiemelte azt is, hogy amióta Helmeczy Dorottya (ő Kálomista házastársa) átvette a Megafilmet, azóta „amerikai módon, tényleg célzottan megy a történetkeresés, az írókeresés, a stáb keresése, és az, hogy az elejétől a végéig meg legyen tervezve minden. Szerinte a kiemelkedő alkotás receptje a jó ötlet, illetve az, hogy a célközönséghez és a műfajhoz mérten legyen kidolgozva a sztori, innentől pedig már csak egy jó rendező kell”. Csúnya, gonosz multiplexek vs. elég ütős gondolatok Kálommista eztán – megintcsak a kormánypárti lap megfogalmazása szerint – „elég ütős gondolattal csapott bele a helyzet értékelésébe”. Szerinte ugyanis „a multiplex a gazember, mi meg tökéletlenek vagyunk”. Amikor ez a kettő összetalálkozik, akkor járunk így.

Kálomista szerint egyfajta vámmal kellene sújtani (vagy ahogy a kormánypárti lap súlyos helyesírási hibát vétve fogalmazott: „súlytani”) az EU-ba beáramló filmeket, mert „az nem normális, hogy előállítunk egy terméket, egy filmet, a piacon meg azt mondjuk, hogy gyertek ide ti is, áruljátok itt a holmitokat, mi meg szépen megbújunk az asztal alatt”. Kálomista Gábor szerint megoldás lehetne az, hogy kiharcolják, hogy más áron vetítsék a hazai filmeket, és innen rajtunk múlik, hogy jó alkotásokat készítsünk. Tehát a producer szerint elsősorban olcsóbb jegyárral és majd utána kellene „jó alkotásokkal” küzdeni a külföldi filmek dömpingje ellen.

Az nem vetődött fel a „neves szakemberek ütős gondolatai” között a beszámoló szerint, hogy
ha a magyar filmek alacsonyabb jegyárral futnának, az eleve leértékelné a magyar alkotásokat a külföldiekkel szemben, hiszen az olcsóbb ár rendszerint azt a képzetet kelti a vásárlókban, hogy gyengébb minőségű termékkel van dolga,  másrészt a mozik és mozihálózatok nem, vagy csak kevesebb előadásban tűznék műsorra azokat a magyar filmeket, amelyekből az alacsonyabb helyjegy miatt kevesebb bevételre számíthatnak.

Káel, Helmeczy, Kálomista