Válság, milyen válság?

Posted by

Jando Zoltán
G7

>Másfél órán belül hatszor hosszabbították meg az árverést az egyelőre még az egykori piacvezető ásványvízgyártó, az Aquarius-Aqua Kft. tulajdonában lévő luxusjachtért. A 34 méteres hajó a felszámolás alatt álló vállalat utolsó érdemi vagyontárgya volt, amelynek a bevételéből az adóhatóságon keresztül vélhetően az állam is részesül.

Az Aquarius-Aqua csoport történetét két évvel ezelőtt cikksorozatban mutattuk be. A vállalat egy remekül időzített piacralépéssel és kezdetben jó stratégiával hamar a hazai ásványvízpiac legnagyobb szereplőjévé vált, de néhány év alatt csúfos véget ért. A kifejezetten tanulságos sztoriban volt cukros-olajos áfacsalási gyanú, letartóztatás, tulajdonosi balhé, utolsó pillanatban előkerült jacht, és a végén feltűnt a vállalat lényegi elemeit megszerző Mészáros Lőrinc is. A társasággal kapcsolatban mostanra tulajdonképpen két érdemi kérdés maradt: hogyan zárul az áfacsalási ügyben indított eljárás, illetve mi lesz a sorsa a felszámolás előtt előkerült hajónak. Utóbbi ugyanis az egyetlen komoly vagyontétel, amit nem értékesítettek egyben Mészáros Lőrincnek.

A jacht elárverezése jelentkezők híján egyszer már kudarcba fulladt, második nekifutásra azonban már két olyan érdeklődő is akadt, aki hajlandó volt letenni a 30 millió forintos előleget. A licit több mint két hete indult, de ma reggelig mindössze két ajánlat érkezett, egy az egymilliárdos kikiáltási áron, egy pedig félmillió forinttal felette. Hétfőn reggel azonban beindult licit, és ahogy közeledett az árverés végét jelentő 10 óra, egyre inkább bedurvult. A két jelentkező 9.58-kor egyetlen perc alatt huszonhat ajánlatot adott, aminek eredményeként 10-kor már 25 millió forinttal állt a kikiáltási ár felett a licit.

Elvileg ekkor kellett volna zárni a folyamatot, ám ez nem történt meg, az Elektronikus Értékesítési Rendszer szabályzata szerint ugyanis amennyiben a licitálás lezárásának időpontját megelőző 10 percben érvényes ajánlat érkezik, a lezárást a rendszer automatikusan meghosszabbítja mindaddig, amíg el nem telik 15 perc
anélkül, hogy érkezne érvényes ajánlat. Az első után még ötször hosszabbították meg az árverést, míg végül az nem sokkal fél 12 után 1 136 000 000 forinton le nem zárult. A kétórás licitharcnak valószínűleg a költségvetés lehet az egyik fő haszonélvezője. A céggel szemben ugyanis a legutóbbi információk szerint kifejezetten jelentős követelése van az adhatóságnak. A vállalatnál korábban több milliárd forintos adóhiányt, bírságot és késedelmi pótlékot állapított meg a NAV, amiből eddig valószínűleg semmit nem kaptak meg.

Címkép: Az elárverezett jacht